top of page

Adil Kırgöz : "Dikilililer, hizmete bakar."


Adil KIRGÖZ :“Dikilililer hizmete bakar
Adil Kırgöz :“Dikilililer hizmete bakar

www.dikiliyasam.com Özel Röportaj: Erdal Divriklioğlu


Görev süresinin sonuna doğru Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz ile www.dikiliyasam.com olarak bir araya gelerek bir röportaj gerçekleştirdik.
31 Mart 2024’te yapılacak olan mahalli idareler seçimlerinde CHP’den yeniden aday adaylığını ilan eden mevcut başkan Adil Kırgöz’e biriken ve sormak istediğimiz bir çok soruyu sorduk. Kendisi de bu sorularımıza açık net ve dobra dobra cevap verdi.

İşte sorularımız işte cevaplar…


Görev sürenizin sonuna yaklaşırken Dikili Belediyesi'nin genel durumu nedir?


“DİKİLİ BELEDİYESİ, EKONOMİK SIKINTILARA RAĞMEN GELECEĞE GÜVENLE BAKIYOR.”

Adil KIRGÖZ :“Dikilililer hizmete bakar:
Adil Kırgöz :“Dikilililer hizmete bakar

“Şu an Dikili Belediyesi mevcut durumda pek sıkıntısı görünmeyen bir belediye. Kurumsal yapısı oturmuş, planlı programlı yatırımlarını yapan, çalışanlarına düzenli maaş ödeyen, ekonomisi şu an için güçlü, geleceğe güvenle bakan itibarlı bir belediyedir.


Ancak bir de şöyle değerlendirmek gerekir. Gerçekten dengeler kaçtı. Belediyenin giderleri her geçen gün hızla artıyor, buna paralel gelirleri de tam tersine her geçen gün daha da azalıyor. Malum ekonomik durumdan dolayı insanların öncelikleri önce karnını doyurmak, zaruri ihtiyaçlarını karşılamak, elektriğini, suyunu, kışın yakacak giderlerini bunları karşılamak. Diğer harcamalar ikinci plana düşüyor. Dolayısıyla tüm kamu kurum ve kuruluşları bu ekonomik koşuldan etkileniyor. Yani şöyle özetlemek gerekirse belediyelerin her geçen gün giderleri artıyor, gelirleri de azalıyor. Bu önümüzdeki süreçte tüm belediyelerde sorun yaratacak. Böyle bir durum var.


Bu nedenle bir an önce belediyelerin gelir kaynaklarının artırılması lazım. Yeni imkanlar tanınması lazım. Hükümetimizden, İller Bankası'ndan gelen payların artması lazım. Yeni kaynaklar yaratılması lazım. Biz sonuçta kamu kurumuyuz. Bizim belediyemizin kullandığı akaryakıttan, elektrikten, sudan vs.'den aldığımız araç ve gereçlerden KDV, ÖTV muaf olması lazım. Belediyelere bu tür ayrıcalıklar tanınması lazım. Önümüzdeki süreçte belediyelerimiz ekonomik sıkıntıya girecektir. Bu kaçınılmaz.”


İzmir’in en borçsuz ikinci belediyesi olduğunuzu yaptığınız açıklamalarda söylemiştiniz.


“Evet, Dikili Belediyesi olarak yaklaşık 60 milyonluk bir borcumuz var. Bu borçların tamamı, yapılandırılmış SGK ve Maliye borçlarından oluşuyor. Bu borçlarımız günü gününe ödeniyor. Bu borç dışında hiçbir borcumuz yok. Planladığımız gibi tüm söz verdiğimiz projeleri teker teker hayata geçiriyoruz. Şu an için herhangi bir sıkıntımız yok.”


Pandemi süreci ve ülkenin ekonomik durumu, belediye hizmetlerini vatandaşa yansıtma konusunda ne gibi zorluklar yarattı?



Adil Kırgöz
Adil Kırgöz Dikili Belediye Başkanı

"VAAT ETTİKLERİMİZİ YAPTIK, YAPIYORUZ AMA HİÇ BÖYLE DÖNEM YAŞANMAMIŞTI."

“Tabiki bu pandemi süreci bizi yavaşlattı. İster istemez yavaşlattı. Biliyorsunuz o süreçte haftanın 4 günü çalışıyorduk, 3 günü tatil yapıyorduk veya saatler çok değişmişti; yüzde 50 personel kısıtlaması ile çalıştık. Bu durumlar hep hizmetleri aksattı. Yapılacak ihaleler aksadı. İhaleleri alan firmalar işlerini yapamaz hale geldiler çünkü salgınla mücadele ediyorlardı. 1.5 yıl gerçekten işlerimiz aksadı.

Arkasından ekonomik kriz. Ama biz her şeye rağmen gerçekten çok seri davrandık. Çok hızlı davrandık. Çok planlı programlı davrandık pandemi süreci ardından gelen ekonomik krize rağmen vaat ettiğimiz projelerin bir çoğunu yaptık yapmaya da devam ediyoruz.


Ekonomik gelişmelerden dolayı da aksamaya gelince de mesela bizim şu an hiç bir bankaya bir kuruş borcumuz yok 60 milyonun üzerinde yasal borçlanma hakkımız var şu an ama tüm kredilerin kapalı olmasından açık olsa bile bazıları kısa vadeli açık ama %50’lilerin üzerinde bir faiz oranları var bu faiz oranlarıyla da borçlanamazsınız. Yani böyle bir ortam olmamış olsa bugün Dikili Belediyesinin hemen araç filosunun çok daha güçlendiğini görebileceksiniz. Bizim şu an hemen 15-20 tane araca ihtiyacımız var. Daha hızlı daha kaliteli hizmet verebilmemiz için ilave çöp kamyonlarına, iş makinalarına, vinçlere ilave binek araçlara ihtiyacımız var. Şu an alamıyoruz. Böyle bir dönemdeyiz.


Hiç böyle bir dönem yaşanmamıştı biliyorsunuz. 60 milyon lira borçlanma hakkımız var. Borçlanamazdığımız için arzu ettiğimiz ihaleleri yapamıyoruz. Hazır para ile hiç bir şey olmuyor. Normal insanın hane ekonomisinde de böyledir. Kendi iş hayatında da böyledir. Bir yatırım yapacak olduğunuz zaman bunu %99 borçlanarak yaparsınız. Böyle bir süreçten geçiyoruz. İnşallah bu önümüzdeki yıllarda Çok kısa bir sürede bu ekonomik koşullar olağana döner bizde çok daha hızlı yapacağımız projeleri hayata geçiririz.”


1.5-2 yıla yaklaşan pandemi süreci, sizin 5 yıllık döneminiz içerisinde bir kayıp teşkil etti mi?


“Aslında çok da etmedi. Şu an elimizdeki yarım kalan işler bitmiş olurdu. Yeni işlere başlamış olurduk. Ama dediğim gibi, biz çok hızlı hareket ettik, süreci çok iyi yönettik. Vaat ettiğimiz projelerin neredeyse %90’ını yaptık. Hatta vaat etmediklerimizi de gerçekleştirdik."


Şu an devam etmekte olan hizmetleriniz neler var?


“DİKİLİ KENT ARŞİVİ VE TANITIM MERKEZİ'NİN ÇOK YAKINDA AÇILIŞINI YAPACAĞIZ.”

“Çandarlı’da kır düğün salonu inşaatımız bitmek üzere, çevre düzenlemelerine başladık. 2024 Mart seçimleri öncesi tamamen bitirip açılışını yapacağız. Benim çok önemsediğim ve Dikili için çok büyük değer teşkil edecek olan kent arşivi ve tanıtım merkezi bitti. Açılış tarihini belirleyeceğiz; önümüzdeki günlerde onun açılışını yapacağız. Çok kıymetli bir proje. Dikili’nin bilinen tarihinden bugüne kadar olan tarihi yazılı ve görsel anlatan çok dolu dolu bir çalışma oldu. Onun açılışını gerçekleştireceğiz.


Taziye evi sözümüz vardı, onu bitirdik. Şu an bahçe duvarları yapılıyor, hemen arkasından çevre düzenlemesi yapılacak; onu da önümüzdeki mart seçimleri öncesinde açılışını gerçekleştireceğiz.


Adil Kırgöz Dikili Belediye Başkanı
Adil Kırgöz Dikili Belediye Başkanı

Yeni yılda Dikili düğün salonu ihalesini yapacağız; onun temel atma törenini yapacağız. Salihler altında Ege 1 caddemiz yapılıyor. Ege 1 caddesinin kavşak, refüj, kaldırım, yol çalışmaları devam ediyor. Büyük bir bulvar yapıyoruz oraya. Çandarlı’da çalışmalarımız devam ediyor. Köylerde çalışmalarımız devam ediyor. Şu an 3-4 köyümüzde ova üretim yollarını bitirdik. Artık dağların arasında orman yollarını, zeytin yollarını açıyoruz. İş makinelerimiz oralarda çalışıyor.”


Dikili’de konuşulan sorulan veya gündeme gelen konuları size kısa başlıklar altında sormak isteriz.


Otogar sorunu ne zaman çözülecek?


“Otogarın arsa konusunu 2023 Temmuz ayı içerisinde çözdük. Büyükşehir belediyemize teslim ettik. Şu an büyükşehir belediyemiz proje ihalesine hazırlanıyor. Bunun ardından hemen yapım ihalesine çıkacak. Önümüzdeki çok kısa bir sürede Dikili’ye yakışan, Dikili’yi daha da büyütecek, daha da geliştirecek olan yepyeni bir otogara kavuşmuş olacağız. Bu sorun çözülecek. 2024 yılı içerisinde çözülür, öyle diyebilirim.”


Dikili Düğün Salonu ne zaman?


“Dikili düğün salonu ile ilgili olarak çok kısa sürede yapım ihalesine çıkacağız.”


Doğalgaz’da durum nedir?



Adil Kırgöz Dikili Belediye Başkanı
Adil Kırgöz Dikili Belediye Başkanı

“Doğalgazı, Gazipaşa mahallesinde 3.500 konuta ulaştırdık. Bu da bizim dönemimizde gerçekleşen bir eser. Dikili’ye şu an Barışkent’te yaklaşık 1000 civarı konuta ulaştırıyoruz. Çok kısa bir süre içerisinde bitecek. Hiç ara vermeden hemen Barışkent’in altlarına doğru merkeze tüm Dikili merkezine önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ulaştırmış olacağız.”











Hayvan Barınağının durumu nedir?


“Hayvan barınağının durumu, biz göreve geldikten sonra oradaki veteriner sayımızı 3’e çıkardık. 56 tane yeni nakathane yaptık. Orada yeni bir ilave ameliyathane kurduk. Gayet muntazam. Eksikleri var mı, var. Önümüzdeki dönemde onunla ilgili yeni bir çalışmamız olacak, ama Türkiye standartlarının çok altında değil. Mevcut şartlarda en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz.”


Dikili merkezde bir pazaryerimiz var. Bu konuda Dikililer kendi mahallerinde de pazaryeri olsa diye istekleri oluyor. Pazaryerleri konusunda ne söylemek istersiniz?



“HER YERE PAZARYERİ AÇAMAZSINIZ PLANLI BİR YERİNİZ OLMASI GEREKLİ.”

Adil Kırgöz Dikili Belediye Başkanı
Adil Kırgöz Dikili Belediye Başkanı

“Şimdi bana da bu konuda sosyal medyadan yazıyorlar. Bazen özel olarak da yazıyorlar. Birçoğunu cevaplamaya çalışıyorum. Herkes mahallesine pazar yeri istiyor ama bu mümkün değil. Dikilimizde 1 olan pazar gün sayısını 2’ye çıkardık. Eskiden sadece Salı günleri olurdu. Bir de Cumartesi pazarı açtık, biliyorsunuz. Cumartesi günleri de pazarımız oluyor. Hatta artık 3’e de çıktı, diyebilirim. Çünkü pazarcı esnafımız merkezdeki pazaryerini pazartesi gününden açıyor, sergilerini. Öğleden sonra da satışlara başlıyorlar. Neredeyse Dikili merkezde 1.5 gün oldu pazar sayımız.


Çandarlı’ya, biliyorsunuz, kapalı pazaryeri yaptık. Orada Cuma günleri pazarımız var, ama orada yaylayurtlu hemşehrilerimiz her gün kendi ürettikleri ürünleri getirip açıyorlar. Orada da her gün pazar var, diyebilirim.


Bunun yanı sıra geçici olarak da olsa Salihlere bir pazaryeri oluşturduk. Orada Perşembe günleri pazarlarımız açılıyor. Dolayısıyla hemen her gün bir pazar var.


Bir tek Çarşamba günü boş. Dikili’nin pazar esnafının satış yapamadığı gün. Başka mahallelere yapmak için pazarı her yere açamazsınız. Planlı bir yeriniz olması gerekli. Bunun dışında sizin yereldeki pazar esnafının uygun günü olması lazım. Dediğim gibi, Dikili pazarcısının her gün gittiği bir pazar var. Bunun haricinde bir güne pazar açma imkanımız yok bizim. Pazartesi, Salı Dikili’de kuruluyor. Perşembe Salihleraltı'na gidiyorlar. Cuma Çandarlı’ya, Cumartesi Dikili’de kuruyorlar. Dolayısıyla bir tek gün olarak pazar ve çarşamba günleri boş, oda esnafın toptan veya ürününü hazırlama süreciyle geçiyor.”


Çandarlı’da geçtiğimiz günlerde bir afet yaşandı. Çandarlı’nın sahil kısmında çalışmalarınız ne durumda?



Adil Kırgöz Dikili Belediye Başkanı
Adil Kırgöz Dikili Belediye Başkanı

“Biliyorsunuz, orası geçenki lodostan denizin kabarmasından ciddi bir zarar aldı. Çandarlı tarihinde bir ilktir, hiç bu kadar zarar görmemişti. Biliyorsunuz, oraları sit alanı içerisinde biz hemen zararın olduğu ertesi günü 2. nolu koruma kurulunu getirdik. Çandarlı’da misafir ettik. Yerleri gezdiler, ilgili raporlarını tuttular. Gerekli izinler alındı. Bergama müze müdürlüğünün eşliğinde orada yıkılan yerlerin hafriyatını kaldırdık. Hatta bu sabah güne Çandarlı’daki yapacağımız çalışmanın toplantısıyla başladık, Fen işleri müdürlüğümüzle. Projenlendiriyoruz. Bitti sayılır. Çok kısa sürede imalata başlayacağız.


Yıkılan yerleri tamamen kaldırdık. Diğer taraflarında üst kaplamasını söküp orası 2700 m² civarı bir alan bu alana tamamen yeni istinat duvarlarıyla yeni dolgu ve beton güçlendirmeleriyle yapımını ve güçlendirmesini sağlayıp üzerinin kaplamasını da gerçekleştirip. Yine kuruldan izin aldığımız şekliyle önümüzdeki yaz sezonunda Çandarlılı hemşehrilerimize sunmuş kullanıma açmış olacağız.”


Çandarlı sahil caddesinin yürüyüş yoluna çevrilmesi, caddenin araç trafiğine kapatılması ile ilgili isteklerde bulunuluyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?


“Caddenin trafiğe kapatılması ile ilgili bu sadece Dikili Belediyesinin yetkisinde değil. UKOME kararı ile yapılabiliyor. Öyle bir girişimde bulunduk ama mevzuat imkan tanımıyor. Yazları zaten belirli zamanlarda kapanıyor, ama 12 ay kapanması şu an için mümkün değil; çok da büyük bir sıkıntı yaşanmıyor orada. Orasını sürekli trafiğe kapatmak da bir sıkıntı. Orada evleri olan vatandaşlarımız var. İş yerleri var. Oralara malzeme geliyor, biliyorsunuz. Yani artısı eksisi var. Şu an için çok büyük bir sıkıntı yaşanmıyor.”


Çandarlı’ya yeterli hizmet yaptığınızı düşünüyor musunuz?



Adil Kırgöz Dikili Belediye Başkanı
Adil Kırgöz Dikili Belediye Başkanı

“MEYDAN PROJEMİZ ÇANDARLI’YA YEPYENİ BİR KİMLİK KAZANDIRACAK.”

“Düşünüyorum. Muhakkak eksikler vardır. Dikili’de de eksikler vardır. Sahillerde, Kabakum'da tüm mahallerde eksikler vardır. Her yere yetişmeye çalışıyoruz, ama Çandarlı bu dönemde aldığı hizmeti hiçbir dönemde almamıştır. Bunu iddia edebilirim. Çandarlı’ya neler yaptık, kısaca bahsedeyim. Bir defa Bademli, Denizköy, Çandarlı arasındaki yolu az çok bilirsiniz. İki araç yan yana gidemezdi orada. Bu ekonomik krize rağmen çok büyük bir yatırım ve çalışma ile yol genişletmelerini gerçekleştirdik. Bademli Denizköy arasını sıcak asfaltla kapladık. Denizköy'den Çandarlı’ya kadar da sathi asfalt serim çalışmasını gerçekleştirdik.


Çandarlı merkezinde 50 bin m2 üzerinde kilit parke taşı döşemesi yaptık. Bir mahallenin tamamını kapladık.


Pazaryerini tamamen kapalı hale çevirdik. Pazaryeri altının 5.500 m2 alanının yağmur drenaj hatlarını yaptık. Zemin kaplamasını yeniledik. Vatandaşlarımız da bu hizmetimizden çok memnun. Çandarlı pazarına gittiğimde, pazarcı esnafı ve orada yaşayan halkımız bu memnuniyetlerini dile getiriyor. Pazaryeri etrafında ciddi bir otopark alan çalışması yaptık, kaldırımları ve yol genişletmeleriyle. Pazaryeri çevresinde Cuma günleri yaşanan o sıkışıklığı ve otopark sorununu çözüme kavuşturduk.


Çandarlı’da bir fabrika kafemiz vardı. Orada yıkık dökük bir bina bulunuyordu. Valilik’ten %60 hibe desteği alarak orada bir restorasyon çalışması yaptık ve hizmete açtık.


Çandarlı kır düğün salonunu yapıyoruz. Arsasının %50'si başkalarındaydı, onu satın alarak inşaatına başladık. Çandarlı’da onlarca yeni park yaptık. Mevcut parkların bakımını ve revizyonunu gerçekleştirdik. Çandarlı’da bakımsız artık hiçbir park yok.


Çandarlı’da durmuş olan festival etkinliklerini yapıyoruz, hem Dikili’de hem de Çandarlı’da etkinliklerimizi yapıyoruz. Türkiye’nin en tanınmış sanatçılarını Çandarlılı hemşehrilerimizle buluşturuyoruz.


Sosyal projeler anlamında çok ciddi işler yaptık. Kadınlarımıza ve çocuklarımıza çeşitli kurslar veriyoruz. Çandarlı Belediye hizmet binasının önünde bulunan Atatürk heykelini yıktık, yeniden yaptık ve arkasındaki çeşmeyi genişleterek yeni bir meydan oluşturduk. Çandarlılı kadınlarımızın ürettikleri el emeklerini satabilecekleri ferah bir meydan yarattık. Yazın orada satış yapabiliyorlar.


Çandarlı’ya bir meydan projemiz var, izinleri alınmak üzere. İzinleri tamamlandıktan sonra Çandarlı’ya yeni bir kimlik kazandıracak yepyeni bir meydan kazandıracağız.


Çandarlı’da İzmir Büyükşehir Belediyemiz aracılığıyla İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi yaptık. Çandarlı merkezde artık su sıkıntısı yok. Yeni 9-10 adet sondaj kuyusu çakıldı. Çandarlı’da, bilirsiniz, iki yıl öncesine kadar çok ciddi su sıkıntısı vardı. Su sıkıntısını giderdik. Yani bu dönemde Çandarlı aldığı hizmeti üstüne basa basa iddia ediyorum hiçbir dönemde almadı. Çandarlılı hemşehrilerimiz de çok memnun; ben gittiğimde o memnuniyeti gözlerinden görüyorum.


Şu anda iki ayrı ekibimiz Çandarlı’da çalışmalarını yapıyor: Sahil yolunun bakım ve onarımını yapıyorlar, kaldırımları tamir ediyorlar. Çandarlı Sanayi Sitesi'nin orada kavşak diye bir şey yoktu. Yeni bir kavşak yapıyoruz oraya.”


Dikili’nin kanalizasyon alt yapısının durumu nedir?


“Dikili’nin kısmen ana arterlerde kanalizasyonuna biz bu temiz su iletim hatları değişirken hem yağmursuyu drenaj hatları döşeyerek kent merkezinin yağmur suyundan etkilenmemesi için gerekli tedbirleri aldık. Direk denize deşarjları sağladık. Bu esnada da Atatürk caddesi üzerinde ve Uğur Mumcu Caddesi üzerinde yeni ilave bir paralel hat kurarak pis suyun sıkışmadan aktarma istasyonuna iletilmesi İZSU ekipleri tarafından sağlandı.


Dikkat ediniz son iki yıldır yaz ve kış Dikili’nin Atatürk Caddesi, Şehit Sami Akbulut Caddesinde koku olurdu. O koku giderildi artık. Çok büyük bir sorun yaşanmıyor. Cumhuriyet Mahallesinde var kanalizasyonla ilgili sorunlar önümüzdeki dönemde ilk etapta 2024 yılı içerisinde Dikili’nin ileri biyolojik atık su arıtma tesisini ihalesi yapılacak projesi bitti. İhaleye çıkma aşamasında Akabinde de Cumhuriyet mahallesi başta olmak üzere kanalizasyon hatlarının yenilenmesi yeni hatların yapılması da söz konusu onunla ilgili şu an tarih veremiyorum.”


Dikili’nin trafik konusundaki sıkıntıları hakkında neler söylemek istersiniz?


“DİKİLİ’NİN EN ÖNEMLİ TRAFİK SORUNU ŞU AN YÜK LİMANI ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE BU KONUYA EĞİLMEMİZ GEREKİYOR.”

“Her sahil kentinde olduğu gibi Dikili’de trafik konusunda sıkıntılar olabiliyor. Özellikle kent içi trafiğinin rahatlaması noktasında biz çok ciddi tedbirler aldık. Neler yaptık? Güney ve kuzey çevre yolu dediğimiz Bergama istikametinden girişte hem 390. sokak üzerinden bu Salihler, Kabakum ve sahil sitelerine gidecek olanlara geniş bir yol açtık. Bu yolun sıcak asfalt serimini gerçekleştirdik. Yani kuzey aksına Cumhuriyet Mahallesi, Salihler, Kabakum ve o taraftaki sitelere gidecek olan misafirlerimiz ve ev sahiplerimiz kent merkezine hiç girmeden 390. sokak üzerinden oraya ulaşıyorlar. Çıkışta da orasını kullanıyorlar.


Yine bununla birlikte Bahriye Üçok Caddesini yeniledik. Biliyorsunuz, orada caddenin adı vardı kendi yoktu. Orada asfalt serimi, kaldırım çalışmaları ve yanlarına otopark çalışmalarını gerçekleştirdik. Oradan birçok hemşehrimiz kuzey bölgesine ulaşımı sağlıyorlar.


Yine sanayi sitesi içerisinden biliyorsunuz dağın arkasından büyük bir yol açtık, sıcak asfalt serimini gerçekleştirdik. Güney aksına gidecek olanlar da Çandarlı'ya, Bademli'ye, Denizköy'e hiç kent merkezine girmeden bu yolu kullanıyorlar. Sanayi esnafımız sabah işine gelip giderken orasını kullanıyor. Dolayısıyla kent merkezindeki trafiği de ciddi oranda azaltmasına sebep oluyor.


Bunları yapmamış olsaydık inanın Dikili’de trafik durma noktasına gelirdi özellikle yaz aylarında.


Bizim bu konuda sıkıntımız şu. Dikili’nin bir problemi var. Kent merkezinde kalan bir yük limanı problemi var. Bu her geçen gün problem olmaya başladı. Ve bu problem gitgide büyüyecek. Bu konuda bir önlem almamız gerekiyor. 24 saat burada bir yükleme yapılıyor. Tabii ki bu da ülkemiz için önemli, ülkemize bir katma değer yaratıyor ticaretinde aksamaması lazım ama bu limanın yerimi değişir veya ne yapılabilir, önümüzdeki günlerde bu konuya da bir kafa yormamız gerekiyor.”


Dikili turizm konusunda nerede hak ettiği yerde mi?


“EN BÜYÜK MEMNUYETİM DİKİLİLİ ESNAFIMIZIN AÇTIĞI MODERN MEKANLARLA MARKA KENT OLMAMIZ YOLUNDA ORTAYA KOYDUĞU KATKI.”

Adil Kırgöz Dikili Belediye Başkanı
Adil Kırgöz Dikili Belediye Başkanı

“Dikili turizm konusunda hak ettiği yerde mi? Bu konuyu aslında uzun uzun konuşmak gerekli. Mevcut koşullarda tabii ki hak ettiği yerde değil, ama Dikili’nin turizm koşulları da belli. Dikili’de bugün bir tane 5 yıldızlı, 4 yıldızlı açık otel yok mesela. Siz turizm konusunda ne bekleyebilirsiniz ki şu an Dikili’den? Dikili’de kaç tane otel olduğunu, kaç tanesinin açık, kaç tanesinin kapalı olduğunu tahmin edilebilir. Dolayısıyla, turizm konusunda geçmiş yıllarda Dikili’nin planları yapılırken çok yanlış planlar yapılmış, çok eksik planlar yapılmış. Bu saatten sonra da yapılacak bir şey yok.


Bir tek Bahçeli altında bir turizm tesis alanları bölgesi ayrılmış, orasını iyi ki ayırmışlar ama onun da planlama çalışmalarını biz başlattık. Bizden önce kimse bir çalışma başlatmamış. O çalışmalar bittikten sonra orada oteller bölgesi oluşacak, orada kalan misafirlerin turistlerin akşamları gerek Salihleraltına, gerekse Dikili’ye, Çandarlı’ya ziyaretleriyle buradaki turizm hareketliliği de artmış olacak.


Turizm konusunda ilerliyoruz. Benim memnuniyetim hoşuma giden. Sağ olsun Dikili esnafı her geçen gün bilinçleniyor. Her sektörde Dikili’ye yakışır şekilde mekanlar oluşuyor. Restoranlar, lokantalar, pastaneler gibi bakıyorum, herkes çağa uygun çok modern mekanlar yaratıyorlar. Bu gelişme de Dikili’nin marka kent olma yolunda ilerlemesine vesile oluyor. Esnafımız böyle hareket ettiği sürece, Dikili çok daha kaliteli tercih edilen bir kent haline her geçen gün gelecek.”


Tarım ve hayvancılık konusunda Dikili size göre ne durumda?


“ÇİFTÇİMİZE EN BÜYÜK DESTEĞİMİZ ÜRETİM YOLLARINI TAMAMLAMAK OLDU.”

“Dikili bir kere tarım potansiyeli yüksek bir kent. Dikili’de zeytin, zeytinyağı, bamya, domates, çilek, pamuk, buğday, ayçiçeği, mısır gibi her ürün çeşitliliği mevcut. Bu konuda Dikili iddialı bir yer. Dikili'nin üreticisi aydın, gelişime açık bir üretici. Ben bakıyorum, gözlemliyorum; ben aynı zamanda kendim de üreticiyim. Dikili’de çok bilinçli üretim yapanlar var. Dikili çiftçimiz kendi kendini hızlı bir şekilde geliştiriyorlar. Gündemi takip ediyorlar, buradaki birçok üretim firmaların öncülüğünde ve sözleşmeli olarak üretim yapılıyor.


Biz çiftçimize birçok konuda destek oluyoruz. En büyük desteğimiz de bugün Dikili ilçesi sınırları içerisinde kadastral yolu olup da asfaltlaması yapılmamış veya asfaltlamaya hazır hale getirilmemiş neredeyse hiçbir yol yok; hemen hemen hepsi bitti, diyebilirim. İzmir’in 30 ilçesi içerisinde en şanslı ilçe dediğim gibi çiftçilerimizin üretim yollarının tamamını yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Şimdi üretim yolları bitti, artık dağlarda çalışıyor iş makinelerimiz. Zeytinliklerin yollarını açmaya başladık. Önümüzdeki dönemde de dağ içerisindeki orman yollarının açılmasına, dağ yollarının açılmasına çok daha öncelik vereceğiz.”


Dikili Sanayi Sitesinden biraz bahsedelim. Sanayi sitesinin esnafının bir tuvalet ihtiyacı vardı, ve bunun dışında sanayi sitesi ile ilgili neler söylemek istersiniz?



Adil Kırgöz Dikili Belediye Başkanı
Adil Kırgöz Dikili Belediye Başkanı

“Sanayi sitesine tuvalet konusunu yapıyoruz. Ya başlandı başlanıyor. Bu konuyu şöyle aksadı. Geç kaldık bu konuda neden geç kaldık derseniz bizim Dikili sanayi sitesine daha komplike bir projemiz vardı. Ben göreve geldiğimde hemen onun projelendirmesini yaptım. Hamam, hamamın yanında da bir tuvalet projesi vardı. Pandemi süreci başlayınca biliyorsunuz hamamlar vs her şey kapandı. Pandemi bittikten sonra da baktık gözlemledik. Bu ekonomik gelişmelerden dolayı elektrik maliyetlerinin artması ısınma maliyetlerinin artması buna paralel insanların bu salgın hastalıkla tanışması salgın hastalıktan dolayı Böyle kapalı yerlerde toplu banyo etmeyi tercih etmemeleri İzmir’in tarihi hamamları kapandı biliyorsunuz ülke genelinde Türkiye hamamcılar odası bununla ilgili açıklamalar yapıyor. Ben konuyu takip ediyorum çünkü Dikili’de böyle bir projemiz var. Her gün hamamlar kapanıyor Türkiye’de. Dolayısıyla bundan sonra mantıklı bir yatırım değil yapılsa da işletmeniz büyük zarar kiraya veremezsiniz tuvalet konusu ondan aksadı şimdi yeni bir yer belirledik. Bugün yarın en geç bir hafta içerisinde yapımına başlanacak.”


Sanayi sitesinde su basması sorunları oluyor bu konuda neler söylemek istersiniz?


“Su basması kısmen oluyor. O konuda biz oraya koyduğumuz motopomplarla tedbirini almaya çalışıyoruz. Zamanında o günün şartlarında yol ve iş yeri kotlarını düşük tutmuşlar. Çukurda kalmış sonradan yağmur drenaj hattı yapılmış bir tane o da küçük yeterli değil çekmiyor mevcut suyu kısmen bir bölgede yaşanıyor ama vatandaşın iş yerini su basmıyor sokaklarda su duruyor. Bu durumuda dediğim gibi kurduğumuz motopomplarla biz o kanala deşarj ediyoruz.”


Damar Gölü diye adlandırılan bir yer var. Söylenene göre, eskiden bir gölmüş orası. Oraya çöp moloz dökümü oluyor. Hatta yanlışım yoksa belediye kamyonlarınız da gidiyor. Bu konuya bir açıklık getirebilir misiniz? Oranın akıbeti ne olacak?


“DAMAR GÖLÜ DİYE BİLİNEN BÖLGEYE KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ KURACAĞIZ.”

“Oranın akıbeti şöyle. O Damar Gölü dediğimiz bölge, gelişim bölgesindeydi. Biz orayı Dikili Belediyesi olarak planlama kapsamına aldık, küçük sanayi sitesi olarak planladık. Son aşamaya geldik, yaklaşık 3-5 ay içerisinde, çok kısa bir süre içerisinde orası küçük sanayi sitesi olarak planlanmış, vatandaşların hizmetine sunulmuş olacak.


Bu planlamanın içerisinde bir tane çıraklık eğitim merkezi, bir okul, büyük bir tane camimiz, bir tane halk sağlığı merkezimiz var. Yeşil alanlarımız var, Belediye hizmet alanımız var. Orası düzleştirilecek ve dolacak. Dolmak üzere zaten, ondan sonra da küçük sanayi sitesi olarak Dikili'nin sanayi esnafının ve sanayi ticaretinin gelişimine katkı sunacak.


Bugün sanayi sitesine gidin, ne kiralık iş yeri bulabilirsiniz, ne de büyümek isteyen esnaflarımız var, çünkü bir arsa yok, onlara da imkan sunmuş olacağız.”


STK'lar siyasette de yer bulmak ve söz sahibi olmak istiyorlar: sizin düşünceniz nedir?


“Tabii ki STK'lar bizim için çok kıymetli, çok özel ve önemli. Siyasetin içerisinde olmaları lazım. En doğal haklarıdır. Olacaklardır da.”


Kendinize yapılan eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?


“Eleştirileri dikkate alıyorum. Özellikle sosyal medyadaki paylaşımlarımızda yazıyorlar. Atladığımız bir konu varsa hemen o hizmetleri yerine getirmeye çalışıyoruz.”


Yaklaşan 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde yeni bir dönem için CHP’den Dikili Belediye Başkan Aday Adaylığınızı ilan ettiniz. Siz dahil CHP’den Dikili Belediye Başkanlığı Aday Adaylığını ilan eden 11 Aday Adayı var. Dikili halkı aday adaylarında hangi kriterlere bakar?


DİKİLİLER, HİZMETE BAKAR

“Dikili halkı aday adaylarında nelere dikkat eder derseniz birincisi hizmete dikkat eder. Dikili’de geçmişte neler olmuş, son beş yılda neler olmuş? 5 yılda Dikili’ye neler yapılmış? Dikili ne kadar değişmiş? Parkları, yolları, kaldırımları ne zaman olmuş, hangi yıllarda olmuş?


Dikili’ye bir kültür merkezi ne zaman kazandırılmış? Meydanda başımıza yıkılmayı bekleyen bir eski belediye binası vardı, kaç yıl boş durmuş? Ne zaman yıkılmış, yenisi yapılmış? Dikili belediyesine bir gelir kaydetmeye başlamış. Dikili’nin kaç tane parkı varmış, kaç tane yeni park yapılmış? Mevcut parkları hangi dönemde yıkılmış, daha modern bir şekilde yapılmış?


Dikili’nin sokakları hangi dönemde yolları kaldırımları hepsi sökülmüş, yeniden değişmiş? Dikili’nin sokakları hangi dönemde belediyeye ait yeni aydınlatma lambalarıyla şıkır şıkır, pırıl pırıl, güvenle hale gelmiş?


Dikili susuzluktan, su sıkıntısından hangi dönemde, hangi belediye başkanının döneminde kurtulmuş? Yıllardır Dikili’nin kanayan yarası olan Sülüklü Deresi problemi vardı. Dikili’de biliyorsunuz yüzlerce evin kanalizasyonu şakır şakır açıkta dereye akarken, orada o lağımların içerisinde konan sinekler kalkıp evlerde yemeklerin içine konarken, insanların üzerine konarken, o lağımları kim dert edinmiş? Oraya yeni bir kanalizasyon sistemi kurdurmuş, açığa dökülen lağım sularını ortadan kaldırmış, bertaraf etmiş. O bakımsız çöplük olan Sülüklü Deresi’ni 1,5 yıl uğraşmış kim projelendirmiş? Gerekli yasal izinleri, planlamaları, kamulaştırmaları, işgalleri sonlandırmış, projelendirmiş, ihale çıkartmış, islah çalışmasını yapıp o pislikten Dikili’yi kim kurtarmış?


Dikili halkı bunlara bakar. Dikili bugün değil, yıllardır iyi gününde, kötü gününde, düğününde, sünnetinde, hayrında kimi yanında görmüş? Acı gününde, hastalığında, ölümünde kimi yanında görmüş? Bunlara bakar Dikili halkı. Öyle kafasına esip “Ya bir fırsat doğarsa ben Dikili’ye belediye başkanı olayım.” veya 3-5 kişi teşvik ediyor diye Dikili’ye belediye başkanı olur muyum diye? Tabii ki hayal kurmak önemlidir, hayal kursun herkes de. Dikili önümüzdeki dönemde bunlara bakacak. Ve bunlara bakıp kararını verecek. Mevcut belediye başkanını, Dikili’ye hizmetkar olmuş belediye başkanını da, bunun altını çiziyorum, %70 bir oyla da tekrar Dikili iktidarında tutacak.”


0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


bottom of page