www.dikiliyasam.com - Özel Haber:Nuri Bilim
Dikili Belediyesi Cumhur İttifakı AK Parti meclis üyesi ve 2024 Dikili Belediye Başkanı Aday Adayı Semih Yalın ile MHP Dikili Belediye meclis üyesi Azam Ziya Güç, www.dikiliyasam.com’a ortak açıklamada bulundu.
Semih Yalın, “Dikili ilçemizde yapısal bozuklukların giderilmesi, planlı projeli işlerin yapılması. İlk yapılması gerekende, yol haritamızı belirlemek, ezbere ‘Ben şunu yapacağım, bunu yapacağım’ demek yok. Ayağı yere basan olabilecek şeyler, belediye bütçemizi de zorlamayacak, vereceğimiz sözlerin de arkasında durabileceğimiz şekilde yapabileceğimiz şeyler vaat etmemiz lazım.
Beş yıl dediğiniz çok çabuk geçiyor, 5 yıldan sonra ‘sen bunu vaat ettin, yapamadın’ denmesini ben istemem. Böyle bir yalancı duruma düşmek istemem. Biz ekip olarak, bütün arkadaşlarımızın desteğini alarak doğru projelere doğru yatırım yapmak, özellikle projeli yatırım. ‘Hadi şunu yapalım’ diyerek hiç kimsenin ön görmediği işi yapmak değil. İlçemizde, bina sorunu, otopark sorunu, alt yapı sorunu, yol sorunu, ulaşım sorunumuz var. Şu an İzmir’e giden yollarımız bölünmüş yollar değil, bu yolun genişletilmesi olayı var, daha ufak projelerimiz var ama öncelikle sıraladıklarım önem arz ediyor.
Her şeyi ezbere değil projeli yapmalıyız. Yapılan her proje uzun yıllar gitmeli, yazboz tahtasına döndürülmemeli. Boşa para harcanmamalı, paramız değerli, yapılan her şey bir kere yapılmalı. Belediyeye gelen gelir, arsa satarak da olsa, vergilerden de olsa, bu para emanet paradır, boşa harcamamak gerekir. Kısa vadede yapacağımız iş, projeli; acil olan işleri bir an önce bitirmektir,” derken;
Azam Ziya Güç de; “Ayağı yere basan projeler üretilmeli, seçildikten 5 yıl sonra halk yapılanları görünce seni tekrar göreve getirmelidir. Şimdiki belediye başkanının seçim vaadinde bulunduğu hiçbir şey yapılmadı, sadece Büyükşehir belediyesi tarafından yapılan şeyleri binanın iki cephesine asmış, halka onu gösteriyor” dedi. Her iki Cumhur İttifakı'nın biri belediye başkan aday adayı, diğeri meclis üyesi siyasetçiler daha sonra sözlerine şöyle devam etti;
Semih Yalın (Dikili Belediyesi AK Parti meclis üyesi ve 2024 yılı Cumhur ittifakı Ak Parti Dikili Belediye Başkanı aday adayı):
1992 yılından beri Çandarlı'da ikamet ediyorum. Çandarlı ve Dikili'de harita mühendisi olarak mesleğimi icra etmekteyim. Bu arada siyasi faaliyetlerimiz de oluyor. 2004 yılında Çandarlı'da ikamet ederken, o zamanki belediye başkanımız Hasan Aksoy, o günlerde AK Parti'den belediye başkan adayı idi. Onun teklifi ile ilk olarak AK Parti il genel meclisi üyesi seçildim ve siyasete böyle başladım.
Dikili bizim yaşam alanımız, Dikili'yi sadece bir Dikili olarak görmüyorum. Çandarlı gerçeği var. Çandarlı, daha önceki potansiyeli ile ilçe olmayı hak eden bir yerdir. Sadece mahalle demek haksızlık olur. Dikili, artık büyük bir ilçe, özellikle yaz aylarında ikinci konut alanı olarak aldığı göçle büyük bir ilçe; göç alan bir yerde sorunlar da büyüyor. Bize düşen, ilçemizin yaşam alanında marka değerini ne kadar yükseltebilirsek, o kadar iyi olur diye düşünüyorum ve elimizden geldiğince katkı sunuyorum. Projeler öneriyorum, yapılanlarda hata varsa düzeltilmesi yönünde bazılarına karşı çıkıyorum.
İl genel meclisi üyeliği yaptığımda, Deliktaş göleti bizim AK Parti zamanında yapılan projedir ve halen daha işlevini sürdürüyor. Yahşibey sulama göletinin temeli bizim zamanımızda atıldı. Salihler altına giden çevre yolu Beldes projesidir; yani yerel belediyelerin gücü yoksa, hükümetin desteklediği projelerdir ve orası da bunlardan biridir. O yol hâlen kullanılıyor. Benim iki dönem yaptığım il genel meclisi üyeliğimde köylerimize yaptığımız hizmetlerdir.
2019 yılındaki yerel seçimlerde mesleğim gereği teknik açıdan faydalı olabileceğimi gören partim, beni birinci sıradan AK Parti meclis üyesi olarak gösterdi ve seçilerek, Dikili belediyesinde göreve başladım.
PLANLI PROJELİ ÇALIŞMALAR OLMAZSA, YOLLAR SU GÖLÜNE, İKİ KATLI PREFABRİK BELEDİYE BİNASI DA İYİ HİZMET VEREMEZ HALE GELİR.
“Bir şehirde yolun, kotunda yapılmasını, yapılaşmanın doğru gitmesini istiyorsanız, yapım işleri başlamadan önce projelendirilmelidir. Bu ne demek, ihaleye hazır bütün şehrin haritasını yaparsınız, o haritaya göre yol projelerini çizersiniz, yol kodları belli olur, içerisinde yağmur suyu projesi olur, kanalizasyon ve içme suyu projeleri belli olur, sonra bunları belediyeyi zora sokmadan, ileriye dönük sorun çıkarmadan, mahalle mahalle, kısım kısım yaparak bitirir gidersiniz.
Burada Büyükşehir belediyesi desteği ile çok büyük asfalt çalışmaları yapıldı, ama kanalizasyonlar yapılmadan. Asfaltlar mevcut yola göre döküldüğünden yağmurlarda göletler oluşuyor ve bu biriken sular, borularla denize akıtılmaya çalışılıyor. Yolun yapılmasına karşı değiliz, ama projelendirilmeden yapılmasına karşıyız.
Önceliklerimizin arasında Belediye binası. Belediyenin iki katlı prefabrik hizmet binası varda, bütün birimleri içerisine alabilecek şekilde büyük bir binamız yok ama kültür merkezimiz var. Eski otogarın olduğu yere belediye binası yapılacaktı, ama yeni garaj yeri bulunmadan eski garaj yıkıldı. Oysa, önce yeni garaj yeri hazırlanmalıydı, eski garaj yerine başlanılacaktı ama müteahhit işin içinden çıkamayacağını anlayınca, inşaat başlamadan durdu. Orası şimdi çukur kaldığından bataklık ve sivrisineklerle dolu. Yeni garaj, çatı denilen yerle Dikili arasında kalan bir yerde yapılacak ama bu gidişle, inşaatı 2024 seçimlerinden sonraya kalır diye düşünüyorum.
BEN DE AK PARTİ'DEN BELEDİYE BAŞKAN ADAY ADAYIYIM
“2024 Yerel seçimlerinde, Dikili ilçemizde AK Parti'li 5 aday adayımız var, bunlardan biri de benim. Cumhur İttifakımız MHP'nin de aday adayları var ama ben o konuda bir şey söyleyemem. Bizim düşüncemize göre Cumhur İttifakı tek aday çıkaracak, partiler şu an kendi içerisinde çalışmalar yapıyor olabilir, neticede, büyüklerimiz önümüzdeki günlerde bir açıklama yapar. İlçemizde AK Parti adayı olursam, seçim vaatlerimden bir bölümünü sizinle paylaşayım.”
ARITMA ŞEBEKESİ YOK. PİS SU ARITILMADAN DENİZİN 200 METRE AÇIĞINA AKITILIYOR
“Dikili ilçemizin çok eksiği var, nereden ele alacağımı hakikaten şaşırıyorum, ben teknik eleman ve mühendis olarak, plansız, programsız hareket etmeyi sevmem. Önceliklerim; yol, yağmur suyu, kanalizasyon projeleridir. Belediye bütçemiz ne elveriyorsa, ona göre hareket ederim. Mevcut kullanılır durumda olanlar entegre edilecek, eski süresi geçen kullanılamaz alt yapının tamamının değişmesi gerekiyor. Dikili'de sadece içme suyu şebekesi yenilendi, kanalizasyon ise 30-40 yıllık şebeke. Arıtma şebekesi yok, denize deşarj ediyoruz. Pis suyu arıtmadan denizin 200 metre açığına denize veriyoruz ki bu çevre kirliliğidir, çevre felaketidir, bunlar yıllar önce çözülmeliydi. Ben İZSU genel kuruluna da ileterek fikrimi beyan ettim, geçen yıl bilindiği üzere, bizim deşarj noktamız arıza yaptı, borular tıkanma yaptı, denize atamadığımız için sularımızı kestik, İzmir’deki bütün vidanjörleri Dikili'ye topladık, ilçedeki bütün pis suları atık suları çekip, Çandarlı'daki arıtma tesisine götürüldü ve böyle geçici çözüm bulundu. Onun için arıtma tesisinin yapılması gereklidir.”
SÜLÜKLÜ DERE SUYU DENİZE AKITILMAMALIDIR
“Dikili Roman Mahallesi'nde bulunan sülüklü deresi, üst taraftan gelirken üzeri açık olarak geliyor, daha sonraki bölümü de yer altına giriyor, yolun içerisinde denize çıkıyor. Yağmurlu havalarda taşkın olunca bu dere suyu malzemeli olarak geliyor, kanalları zorluyor, yer altındaki kanallar yetmiyor, taşkınlara sebep oluyor.
Aslında dere üstleri kapatılmamalıdır. Bunun yönü değiştirilebilir mi ona çalışmak lazım. Sanayi sitesi tarafına gelen bu sülüklü deresinin belli bir noktasından sonra döndürülüp de, başka yönden gidilmesi için projelendirilmesine çalışmak lazım. Yoksa bu dere ilelebet başımızda sorun olarak kalacak. Bu dere, Roman Mahallesi'nin üst tarafından inip, yer altından geçerek, Ecevit Meydanı'ndan denize akıyor.”
YAPILACAK FİZİBİLİTE RAPORUNDA JEOTERMALE YA DEVAM, YA DA TAMAM DENECEK
Dikili ilçemizde jeotermal şirketimiz var, ama şu an çok kötüye gidiyor. Kara delik oldu, sürekli zarar ediyor, belediye bu şirketi sermaye artırımı yaparak ayakta tutmaya çalışıyor. Biz bununla ilgili bir uzman tarafından fizibilite raporu hazırlanmasını talep edeceğiz. Bu raporda jeotermal şirketinin ayakta kalması için eğer yeterli bir kaynağımız varsa, boru hattı ve tesisin yenilenmesi olarak, şebeke hatları yenilenebiliyorsa, bunu araştıracağız. Fizibilitede yeterli bir sonuç alamazsak, geleceğini göremezsek, zaten Dikili'ye doğalgaz geldiği için jeotermal ısıtmayı sonlandırırız.
Otopark sorunumuzu giderecek çarşı içerisinde, pazar yerinin olduğu yerde planlı katlı otopark var ama bu güne kadar hayata geçirilemedi. Yer konusu doğru mudur değil midir, trafik sorunu yaşanır mı gibi konulara şimdi giremiyoruz, çünkü yönetimde değiliz, belki yer altı otoparkı düşünülebilir. Bize halkımız tarafından görev verilirse, bunların kalıcı çözümünü sağlamak için çalışmalar yapacağız, şehrin diğer sorunu da trafik, belki trafiği tek yöne çevirmemiz gerekiyor, limandan çıkış yapan trafiği belki çevre yoluna ulaştırmak için; büyük kamyonların şehir içerisine girmesini önleyerek, tek yönden şehir dışına çıkarılması gerekiyor, bunlarla ilgili projelerimiz var. Gerçek mavi bayrak önemli, engellilerin denize girmesi için ortam yaratmalıdır, sokak hayvanlarında kısırlaştırma ağır aksak gidiyor, geçici hayvan barınaklarının durumu facia, bu konuda hem Çandarlı, hem de Dikili'de çözüm üretmemiz gerekiyor, hayvan ölümlerinde artış görüyoruz.
DİKİLİ DE KONUTTA BELEDİYE ELİYLE KOOPERATİFLEŞEBİLİR
Bilindiği üzere Dikili TOKİ projesi var ve kuralar çekildi, depremden dolayı bir aksama oldu, yakın zamanda inşaatlara başlanılacak, ilçemize bin konutluk rahatlama gelecek. Bunun dışında TOKİ arsa isteyenlere de beş yıl içerisinde inşaat yapmak şartıyla arsa temini de yapıyor ve onların da kuraları çekildi. Belediyelerde yeterli arsa varsa sıkıntı yok, ama arsamız yoksa önümüze neyi getiriyor, arsa fiyatlarının artışı, dolayısı ile bina fiyatı artıyor, böyle olunca daire fiyatı yükseliyor ve buna bağlı kira fiyatları da yükseliyor, böyle olunca ne satın almak için, ne de kira için vatandaşın bütçesi yetmiyor.
Onun önüne geçmek için bol alt yapılı arsa üretmemiz gerekiyor, bunun içinde plan yapmamız lazım, imar planlarımızı da takip etmemiz lazım. Bizim, yeni imara açacağımız yerler olması lazım, bunlar tarım arazileri değil, tarım açısından uygun olmayan, verimi düşük olan yamaçlar, palamutluk gibi yerler ve zemini sağlam olmalıdır. Böyle yerler, Çandarlı'da da var, Dikili'de de var. Ovaların imara açılmaması lazım. Arsa üretirsek, inşaat maliyetleri de düşer, arsa fiyatları da. Gerekirse TOKİ'nin dışında belediyenin eliyle, konut kooperatifi de kurulabilir.
Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgemiz var ama tarımla ilgili meslek yüksek okulumuz yok, bunu acilen yapılması ve teknik elemanlarımızın burada yetişmesi lazım. Bununla ilgili üniversitelerle çalışma yapılabilir, bunu buradaki gençlerimizle yapmalıyız, neden dışarıdan insan gelsin. Burada belediyeyi fabrika gibi görüyorlar, başka çalışacak yerlerde var. Çalışma ortamının sayısını arttırmamız lazım. Tarım organize sanayi çok büyük fırsat, bu fırsatı değerlendirmemiz lazım" diyerek sözlerini noktaladı.
Azam Ziya Güç (MHP'li belediye meclis üyesi ve 2024 yerel seçiminde tekrar MHP meclis üyesi adayı):
Dikili belediyesi meclisi MHP'li üyesi Azam Ziya Güç, yaklaşan 2024 yerel seçimlerinde partisinin karar vermesi halinde tekrar MHP'den Belediye meclis üyesi olmak üzere aday olacağını bildirdi. Güç, öz geçmişi ile birlikte Dikili ve sorunları hakkında şu sözlere yer verdi: "Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümümü tamamladım. Yine Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü Geoteknik Ana Bilim dalında yüksek lisansımı tamamladım. 1977 yılından beri Dikili'de yaşadığım için Dikilili oldum, Dikili'yi seviyorum, burada büyüdüm, ekmeğimizi burada kazanıyoruz; onun için ilçeme faydalı olmak amacıyla elimden geleni yapıyorum."
İLÇEMİZDEKİ NÜFUS ARTIŞINI HORMONLU BÜYÜMEYE BENZETİYORUM
“Önce Dikili neresi. Dikili İzmir’in kuzeyinde şirin bir ilçe diyoruz ama öyle bir şirin ilçe ki kuzeyinde Ayvalık, doğusunda Bergama, güneyinde Aliağa gibi, bırakın Türkiye çapında, uluslararası üne sahip ilçeler var. Biz bunların kıymetini yıllardır bilemedik, dolayısıyla belediyenin de burada rolü çok büyük. Dikilimizin sorunları çok, özellikle bu beş yılın fotoğrafını çekersek, deprem, pandemi gibi çok büyük felaketler atlattık. Özellikle bu pandemiden sonra ülkemizdeki ulaşım yatırımlarından sonra Dikili’ye ulaşım, çok daha rahat oldu.
Ülkemizin her yerine ulaşım daha rahat oldu, dolayısıyla ilçemizde bir nüfus artışı var, bunu ben hormonlu büyümeye benzetiyorum. Bu çok tehlikeli, Dikili belediyesi bu konuda herhangi bir gelişme ve çalışma yapmadı. Bu sorunlar nedir, alt yapısından tutunda, yerleşim sorunu, otopark sorunu gibi konular altında toplayabiliriz bunları. Belediye başkanlığı bir bayrak yarışıdır, Bizde bu bayrağı daha ileriye götürmek için devralırız ama bırakın bayrağı almayı, bayrağı arayacağız.
Biz Semih bey ile birlikte Cumhur İttifakı olarak, muhalefet anlamında değil de, Dikili'nin geleceği, sorunları hakkında yol gösterme anlamında, 20 tane önerge verdik ama belediyemiz bunu değerlendirmeye almadı. Bu önergenin içinde İzmir depremini göz önüne alarak, 1999 öncesi yapılan yapılar artık görevini yitirmiş durumda. Bu Dikili'de de var. Ülkemizin genelinde de kanayan yaramız. Bu konuda kentsel dönüşümde çalışmalar yapılabilir, halkı bilinçlendirerek, imar ile bu tür çalışmalar yapılabilir.
Resmi kurum binalarımız eski, resmi kurum binalarını elden geçirmek gerekiyor. Belediye binamız yok. Suriye sınırından Yunanistan sınırına kadar Ege kıyılarına bakın, belediye binası olmayan nadir ilçelerden biri de Dikili'dir. Turizm kenti diyoruz, daha belediye binamız yok. Hükümet konağı binamızda yeterli cevap veremiyor. İnşallah Cumhur İttifakı olarak belediyeyi kazandığımızda, bu konular projelerimiz arasında var.
Yollarımız yapıldı ama alt yapısı yapılmadan yapıldığı için bu bir maddi kayıptır. Çünkü bu yollar, vatandaştan toplanan vergilerle yapılıyor. Yağmur yağdığında kanalizasyonlardan pislikler dışarı çıkıyor, yağmur suyu şebekemiz yok, dolayısıyla hiçbir çalışma yapılmıyor.
BİR ŞEHİRDE İKİ ŞEY ÖNEMLİ, İŞSİZLİK VE SUSUZLUK
Dikilide de çok önemli iki şey var biri işsizlik, diğeri susuzluk. Allah ikisini de yaşatmasın. Genç arkadaşlar burada kalmak istemiyorlar, okuyanlar burayı terk etmeye çalışıyor. Dikili yaşlı nüfus haline geldi, yani Dikili'ye göç, özellikle gelenler emekli kesimler.
ARTAN SANAYİ İLE ÇOĞALACAK NÜFUSU KALDIRAMAYABİLİRİZ.
Organize tarım ve seracılık üzerine bir yatırım var. Basbaş var, Çandarlı limanı var, Bergama organize sanayi de bu ara çok gelişiyor. Buralarda çalışan en az 200 bin nüfus bekleniyor. Aileleri ile birlikte bir şehir olarak kaldıramayabiliriz. Bu konuda herhangi bir yatırım yapılmıyor.
İYİ PARTİ MECLİS ÜYESİ OLMAYAN TEK CHP'Lİ BELEDİYE DİKİLİ
Cumhur İttifakı olarak biz, her zaman birlikte hareket ettik. İki parti olarak beyin fırtınası yapıyorduk. CHP böyle bir toplantı yapıyor mu acaba? İzmir ilçelerinde İYİ Partili meclis üyesi olmayan tek CHP'li belediye Dikili'dir. Madem o parti ile birlikte hareket ediyorlar, bir tane İYİ Partili meclis üyesi yok, çok düşündürücü bir şey.
PARTİM KARAR VERİRSE, YİNE MECLİS ÜYELİĞİNE TALİBİM
Dikili'nin sorunları büyük. Beni oraya oturtsunlar, ben beş yıllığına geleceğim. Yaptığım ve yapacağım hizmetlerden beş yıl sonra halk karar versin. Önümüzdeki 2024 yılı seçimlerinde yine meclis üyesi adayı olacağım, ama bunu partim karar verecek. Görev verirlerse kaçmayız. Dikili'yi çok ama çok seviyorum, ve elimi taşın altına koymaya hazırım.
Commentaires