top of page

Ayşe Bakış: TFF, Ege Masterler Federasyonu'nu Görmezden Geliyor!


Ayşe Bakış: TFF, Ege Masterler Federasyonu'nu Görmezden Geliyor!
Ayşe Bakış: TFF, Ege Masterler Federasyonu'nu Görmezden Geliyor!
Futbol, bir aşk, bir sevda... 7'den 70'e kadar herkesin takip ettiği ve oynadığı bir spor. Ege Masterler Federasyonu (EMF) ise 7'den 70'e yaş skalasında futbol oynama tutkusu ile sahalarda mücadele eden +40 ve +50 yaşlarındaki futbolcuları temsil ediyor. 7 yaşında ve 18 yaşında futbol oynamak çok daha rahat olabilir ama EMF'nin bünyesinde bulunan 58 futbol takımında kimse "Gençliğim gitti, eyvah" demiyor. Aksine, daha büyük bir tutku ve coşkuyla sarılıyorlar futbol aşkına.


ÖZEL VİDEO RÖPORTAJ: Erdal Divriklioğlu

Ege Masterler 2014 yılında kurulan bir federasyon. Geçen 10 yıl süreçte ilk başkanı Recep Çolak (2014-2018) ve ikinci başkanı Haldun Dokel (2018-2024) görev yaptı. Her iki başkan da amatör veya profesyonel futbol oymamış yada oynamamış kişilere spor yaptırmayı amaç edindi.


EMF, 2024 Mayıs ayında 4. olağan genel kurulunda ilk kadın başkanı Ayşe Bakış'ı seçti. Master ve veteran futbolu, tam bir "futbol sevdalısı" kadın bir başkanla ilk kez tanıştı.


www.izmiryasam.net olarak “Gel Konuşalım” programında EMF’nin ilk kadın başkanı Ayşe Bakış’ı konuk ettik. Bakış’ın öne çıkan açıklamalarından satır başları şu şekilde:


10 bin kişilik kocaman bir aileyiz.

Ayşe Bakış: TFF, Ege Masterler Federasyonu'nu Görmezden Geliyor!
Ayşe Bakış: TFF, Ege Masterler Federasyonu'nu Görmezden Geliyor!

“Ege Masterler Federasyonu 2014 yılında Recep Çolak ve beraberindeki kurucu derneklerle federasyonumuzu kurmuş. Ege Masterler Federasyonu sadece İzmir değil Manisa, Balıkesir, Aydın, Muğla illerinden de takımlarımız var. Geçen sene 44 tane +40 yaş takımımız vardı, 14 tane de +50 yaş takımımız vardı. Biz iki kulvarda mücadele ediyoruz: Hem +40 yaş hem de +50 yaş. Federasyonumuz 2014 yılında kurulmuş ama master oluşumlarının geçmişi çok daha eskiye dayanıyor. Eskiden Bornova ligimizde mücadele ediyormuş futbol takımlarımız. Daha sonra takım sayısı artınca federasyona dönüşme ihtiyacı doğmuş ve Recep Çolak başkanımız öncülüğünde Ege Masterler Federasyonu kurulmuş. O dönemdeki futbolcularımızın yaşı ilerledikçe +40 yaşına yeni gelen jenerasyona eşit şartlar sağlanması gerekti. Son 3 yıldır Abdullah Özüdoğru başkanımızın öncülüğünde +50 yaş ligini kurduk. Geçen sene itibariyle +40 yaş ligimizde 44 takımımız, +50 yaş liginde ise toplamda 58 takımımız mücadele ediyor. Her dernekte ortalama 50 kişi olduğunu düşünürsek futbolcu anlamında 2.500-3000 kişilik bir aileyiz. Bu futbolcularımıza ailelerini de kattığınız zaman Ege Masterler Federasyonu olarak 10 bin kişilik kocaman bir aileyiz.


Ayşe Bakış: TFF, Ege Masterler Federasyonu'nu Görmezden Geliyor!
Ayşe Bakış: TFF, Ege Masterler Federasyonu'nu Görmezden Geliyor!
ÖZEL VİDEO RÖPORTAJIN VİDEOSU




Profesörden, esnafa herkes burada futbol oynuyor.

Büyük bir camiayız. Her sektörden, her meslekten futbola sevdalı insanımız var. Federasyonumuzda Ege Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak da futbol oynuyor; bir araba tamircisi de, bir esnafımız da futbol oynuyor. Toplumun her kesiminden insanımız burada kaynaşıyor. Sosyalleşmek ve sporun içinde kalmak adına çok önemli bir platform burası. Master ya da veteran dediğimiz futbolun içerisinde zamanında profesyonel ya da amatör olarak futbol oynamış, bırakmış veya hiç amatör ya da profesyonel futbol oynamayıp her zaman bir futbol sevgisi olan kişilerin birleştiği bir yer burası. Bizim takımlarımızda Beşiktaş’ta, Trabzonspor’da, Altay’da, Göztepe’de, Karşıyaka’da zamanında profesyonel futbolculuk yapanlarımız da var. İşin özünde formayı giydiğiniz zaman sahaya çıktığınızda sizin rektör olmanız veya su tesisatçısı olmanız hiçbir şey fark etmiyor. Herkes eşit şartlarda sahada mücadelesini sergiliyor. EMF’ye ilgi ve merak her geçen gün artıyor çünkü insanların streslerini atabileceği en sağlıklı yer yine sahalar olmuş oluyor.”


Futbol dünyasında kadın başkan olmak sizin için ne ifade ediyor?

Futbolda hem yöneticiyim hem sahalardayım; bundan da büyük keyif alıyorum.

“Ege Masterler Federasyonu başkanıyım ama ben daha çok sahalarda olmayı çok seviyorum. 2018 yılında Haldun Dokel başkanımız görevi Recep Çolak başkanımızdan devraldıktan sonra EMF’de 3 sene denetleme kurulunda görev yaptım. O zamanda çok aktiftim. Haldun Dokel başkanımız ikinci dönem seçildiğinde Ali Osman başkanımız, Abdullah Özüdoğru gibi federasyon kurulundan yöneticilerimizle beraber ekibinde beni de görmek istedi.


Yönetim kuruluna girdikten sonra daha çok sahalarda olmaya başladım. Bir kadın olarak sahada olunca futbol, ne derseniz deyin, “kaba bir spor”. Bale yapmıyor oyuncular sahada; adrenalin yüksek ve nabızla o anlarda sertlik olabiliyor, ağzınızdan kötü cümleler çıkabiliyor. Futbol böyle bir spor. Sahada bir kadın olunca, ki yaş itibariyle kenarda bakıyorlar orta kulübede bir kadın var burada, diyorlar ki “Ben en azından ağzımdan çıkan söze dikkat edeyim.” Hakemlerimiz orta kulübede bir kadını görünce oyunun tansiyonunun daha düşük olacağını hissediyor.


Ben özellikle sahada “Temiz Futbol” dediğimiz misyonu edindiğimden dolayı bundan keyif alıyorum. Çünkü gerçekten maçın gidişatı, seyri siz orada olduğunuzda değişiyor. Buna katkı sağladığım için çok mutluyum. Ayrıca futbolcu bakıyor kenarda kadın yönetici var, o zaman diyor ki “Hadi benim eşim de gelsin maçı izlemeye.” Deplasmana giderken ailesine “Hadi siz de gelin, hem futbol izlersiniz, sonra döneriz” diyor. Yani aileleri de işin içerisine katmaya başladık. Yaş itibariyle bizim hedefimiz artık yoldan geçen birileri sahada master oyuncularını gördüğünde “Bu yaşta ne güzel futbol oynuyorlar” diyerek örnek alabilmelerini sağlamak. Sahada birbiriyle kavga eden, birbirine kötü söz söyleyen “Yaşlılara bak, birbirleriyle kavga ediyorlar” cümlesini duymak istemiyoruz. Kadın yönetici olmamın böyle bir katkısı var. Zaten futbolu da çok sevdiğim için, izlemekten de keyif aldığım için kendim çok mutluyum.”


Ayşe Bakış-Haldun Dokel
Ayşe Bakış-Haldun Dokel

Ayşe Bakış-Ersin Bakış
Ayşe Bakış-Ersin Bakış

Kadın başkan olarak kadınlara dönük projeleriniz var mı? Federasyonunuzda kadın oyuncular var mı?

Kadınlarımızı futbolcu eşleriyle birlikte maçlarımıza çekebilmeyi istiyoruz.

“Bizim federasyonumuzda maalesef kadın oyuncularımız yok. Çünkü kadın futbolu daha Türkiye’de son yıllarda gündeme geldi ve bu futbolcular da bizim genç kızlarımız. Biz yaş itibarıyla +40 yaş olduğumuz için henüz zamanında futbol oynayıp da şu anda 40 yaşını geçmiş kadın futbolcumuz yok. İleri zamanlarda böyle talepler gelebilir. Bizim niyetimiz ne olur? Diyelim ki bir turnuva mı düzenliyoruz, erkekler futbol oynuyor diyelim ama bu turnuvanın içerisine küçük bir kadın aktivitesi olarak kadınlarımıza bir voleybol turnuvası düzenlenebilir. Futbolcu eşleriyle bir penaltı turnuvası yapılabilir. Dolayısıyla böyle böyle kadınlarımızı camianın içerisine çekersek o zaman onlarda bundan keyif almaya başlayacak. Henüz futbolun aktif olarak içerisinde yaş gruplarımıza hitap edecek bir kadın futbolcumuz yok. İleriki dönemde yıllar su gibi geçiyor şu anda 30 yaşında olan futbolcu kadınlarımız 10 sene sonra onlarda birer master olacak ufak ufak master ligleri başlayabilir diye düşünüyorum.”


2024 yılının Ege Masterler şampiyonları kim oldu?

“2024 yılında Ege Üniversitesi masterler hem +40’ta hem de +50’de bu sene şampiyon oldular. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da bu takımın içerisinde bu arada. Ege Üniversitesi +40 yaşta 2019 yılında da şampiyon olmuştu. Bence işin şampiyonluk boyutundan daha önemli olan, federasyon olarak her sene hiç kırmızı kart görmeyen takımlarımıza en centilmen takım kupası vermemizdir. Bütün sezon boyunca bir takım ortalama olarak 20-25 maç yapıyor ve hiç kırmızı kart görmeyen takımlarımıza centilmenlik kupası veriyoruz. Ege Üniversitesi’nin şöyle bir artısı var: Her iki kulvarda şampiyon olmanın yanı sıra her iki kulvarda da hiç kırmızı kart görmeyen takım oldular. Ben kendilerini tebrik ediyorum. Bu bence şampiyonluktan çok daha önemli bir şey.”


Türkiye Futbol Federasyonu Bizi Görmezden Geliyor

“Ege Masterler Federasyonu olarak en büyük sorunlarımızdan biri kendi bilinirliğimizi artırmaktır. “Herkes için Spor, Herkes için Futbol” aktivitelerine federasyon olarak ciddi anlamda katkı sağlıyoruz. Sporun 7’den 70’e bütün toplumumuza yayılabilmesi için Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) bizi görmesi lazım. Türkiye Futbol Federasyonu henüz bizi tanımış değil. Bu anlamda onların bizi kabul edebilmesi için bilinirliğimizi artırmamız lazım ki Türkiye Futbol Federasyonu “Evet, burada gerçekten ciddi anlamda bir iş yapılıyor. Biz bu federasyona ne katkı sağlayabiliriz?” diyebilsin.


Ege Masterler Federasyonu olarak biz Türkiye Futbol Federasyonu standartlarında faaliyet gösteriyoruz. Bizim profesyonel olarak disiplin kurulumuz ve tahkim kurulumuz var. İzmir içerisinde daha önce il hakem kurulundan hakem alıyorduk, ama daha sonra il hakem kurulu farklı sebeplerden ötürü hakem vermeyi bırakınca, oradan ayrılıp kurulmuş hakem dernekleriyle yürütüyoruz faaliyetlerimizi. Ancak diğer illerimizde hakem kurullarından hakem alıyoruz. Ege Masterler Federasyonu olarak her şeyimiz profesyonel. Biz 90 dakika değil 80 dakika oynuyoruz. 45’er dakika değil, 40’ar dakika ve büyük sahada eşit şartlarda futbol oynuyoruz. Bizim disiplin talimatnamemiz TFF disiplin talimatnamesine göre hazırlanmıştır. Yani bugün profesyonel ligde hangi faaliyet nasıl ceza alıyorsa bizim ligimizde de aynı şekilde bu cezalar söz konusu. Dolayısıyla biz bu kadar profesyonel çalışırken görünmez olmak istemiyoruz. Görünürlüğümüzü artırmamız gerekli. Bu anlamda, belki bir kadın başkan olarak bu amaçta EMF için katkı sağlayabilirsem ne mutlu bana.


Bizim en büyük hedefimiz Türkiye Futbol Federasyonu ve Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından görünür olmaktır. Onların federasyonumuzu kaale almasını istiyoruz. Ege Masterler Federasyonu olarak tüm masraflarımızı kendimiz karşılıyoruz. Ne yerel yönetimlerden ne de diğer kurumlardan herhangi bir maddi desteğimiz yok. Federasyonumuz bünyesindeki derneklerimiz kendi imkanlarıyla faaliyetlerini sürdürüyorlar. Dolayısıyla en büyük hedefimiz görünür olmak. Çünkü yurt dışında Veteran futbolu dediğiniz zaman, onlar kendi futbol federasyonları tarafından tanınıyorlar ve onlara organizasyonlar düzenliyorlar. Ama maalesef bizde böyle bir durum yok. Bir de diğer bir eksikliğimiz, medyada pek fazla görünürlüğümüz olmadığı için sponsor alamıyoruz. Herhangi bir büyük firmanın sponsorluğunu alarak ligimizin o seneki bütçesine destek olmasını sağlamak istiyoruz. Ege Masterler Federasyonu olarak bu sene 10. senemiz, inşallah daha da yol kat edeceğiz."


Türkiye Futbol Federasyonu Sizi Niye Görmezden Geliyor?

“Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) en çok tereddüt ettiği konu, toplumda bazı algılar var ve bunları kırmamız gerekli. 40 yaş üzerindeki insanların futbol oynarken sağlık açısından sorun yaşayabileceğini düşünüyorlar. Sahada bu oyuncuların sorumluluğunu alırsak, herhangi bir oyuncuya bir şey olursa bu konuda sorumlu olacaklarını düşünüyorlar. Halbuki, maalesef 18 yaşında futbol oynayan oyuncular da sahada istemediğimiz şekilde sakatlanabiliyor. Türkiye Futbol Federasyonu'nun bize karşı en büyük tedirginliği hem sağlık konusundadır, hem de anladığım kadarıyla Türkiye Futbol Federasyonu çok büyük bir pasta ve bu pastadan bir dilimi ya da yarım dilimi Ege Masterler Federasyonu'na verirlerse kendilerinin ciddi anlamda bir kaybı olacağını düşünüyorlar. Biz bu bakış açısını ve bu konuyu pek anlayabilmiş değiliz.


Ege Masterler Federasyonu olarak ligimizde toplumun her katmanından insan bünyemizde bulunan takımlarımızda futbol oynuyor. Toplumun her katmanını futbol sevgisinde kaynaştırıyoruz. TFF, ne yazık ki bizi görmezden geliyor. Ama yine de ben, Ege Masterler Federasyonu başkanı olarak bu durumu aşacağımıza inanıyorum. TFF'nin Ege Masterler Federasyonu'nu ve Master futbol dünyasını fark edeceğini düşünüyorum.”


Yerel Yönetimlerin Ege Masterler Federasyonu'na Bakışı Nedir?

Sahalar Yetersiz, Masterler Gece Yarısına Kadar Maç Yapmak Zorunda Kalıyor!

“Ege Masterler Federasyonu bünyesindeki futbol takımlarımız, saha olarak belediyelerin sahalarını kullanıyor. İlçelerdeki belediyelerin futbol sahalarını kullanıyorlar. Maalesef sahalarımız çok yeterli değil; dolayısıyla Master Futbolu, gerek il hakem kurulu olsun gerek belediyeler olsun, hep biraz ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyor. Ne demek istiyorum derseniz, gün içerisindeki sahalar amatör futbola tahsis edilip o maçlar bittikten sonra masterlerin kullanımına verilebiliyor. Bizim maçlarımızın gündüz oynanabilme şansı çok fazla yok. Saat 5 ya da 7’de amatör futbol kulüplerinin müsabakaları bittikten sonra saha kullanımı bizlere verilebiliyor. Böyle zorluklarımız var.


Belediyelerde sahalar yetersiz. Karşıyaka bölgesinde 12 takımımız var ve yanı sıra birçok amatör futbol takımı da bulunuyor. Orada belediyeden sadece tek bir sahayı alabiliyoruz; bu nedenle gece 12’de biten maçlarımız oluyor. Aynı gün federasyon olarak 3 maç müsabakası yaptığınız zaman otomatikman maçlarımız gece yarılarına kalıyor. Özellikle gece ışıklandırması olmayan sahalarda ciddi sorunlar yaşayabiliyoruz. Belediyeler evet, bize sahaları veriyorlar ama maalesef altyapısı yetersiz sahalardan dolayı çeşitli sorunlar yaşıyoruz. İl hakem kurulu normalde bize İzmir’de hakem veriyordu, maalesef son 3 yıldır hakem vermiyorlar. Hem hakem yetersizliğinden dolayı hem de master maçlarına hakemler maç saatlerinden dolayı gitmek istemiyor. Bu sorunu kurulan hakem dernekleriyle çözebildik ama diğer illerde hâlâ maçlarımızı çok geç vakite koymamaya özen gösteriyoruz çünkü diğer bölgelerde hakem kurulundan aldığımız hakemlerle saha sorunu yaşıyoruz. En büyük sorunumuz, sahaların yetersizliği.


Bir başka sorunumuz da ilçe belediyelerde takımlarımızın idman yapmaları gerekiyor çünkü hem kondisyon hem de takım birliği açısından bu çok önemli. Bizim takımlarımızın hafta içi idmanları yine amatör futbol takımlarının idmanları bittikten sonra saat 22’den itibaren başlıyor. Yani idmanlarımız da gece yarılarına kadar sürüyor.”


Ayşe Bakış Kimdir?

1977 İzmir doğumlu olan Ayşe Bakış, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunudur. Eşi Ersin Bakış ile beraber iç mimarlık ve tasarım işi yapmaktadır. 2014 yılında eşi Ersin Bakış’ın Ege Üniversitesi Sağlık Gücü Masterler Takımı'nda oynamaya başlamasıyla birlikte maçlara gidip gelmeye başladı. Bu süreçte Ege Üniversitesi Masterlar Takımı yönetim kuruluna bir kadının girmesini istemesi üzerine 2016 yılında yönetim kuruluna girerek masterlar futbol camiasına adım attı. 2018 yılında Haldun Dokel'in görevi Recep Çolak'tan devralmasının ardından EMF'de 3 sene denetleme kurulunda görev yaptı. Başkan Haldun Dokel'in ikinci döneminde de EMF'nin yönetim kurulunda yer aldı. 2024 Mayıs ayında yapılan 4. olağan genel kurulda EMF’nin ilk kadın başkanı seçildi.

Comments


bottom of page