top of page

Deliktaş Muhtarı Sabri Gören: İçme suyu ve ulaşım sorunumuz yok, ama kanalizasyon sorunumuz bıktırdı


Dikili Yaşam .Com Özel haber / Nuri Bilim


500 hanesi ve nüfusu 3 bini aşan Deliktaş Mahallesi'nde en büyük sorun kanalizasyon. Üstelikte Dikili ilçesinin en büyük köyü (mahallesi) olmasına rağmen Deliktaş halkı bir türlü bu sorundan kurtulamadı. Mahallesi (Köyü) hakkında açıklama yapan muhtar Sabri Gören sözlerine şöyle devam etti:
"Ufacık mahallelerde (köylerde) kanalizasyon varken, ne yazık ki bizim mahallede (köyde) kanalizasyon çilesi bitmedi. İzmir Özel İdare bir zamanlar müteahhitte bu işi vermiş, müteahhit de boruları döşemiş ve bir çukura boruların ağzını vererek bırakıp gitmiş. Şimdi duyduğumuz kadarıyla Büyükşehir Belediyesi İZSU bu işi ele almış ve bir müteahhitte vermiş, o da Ankara’da olduğu için sabırsızlıkla bekliyoruz."


İçme suyu sıkıntımız yok.

Arıtma da yapılacak, arıtılan su buradaki gölete verilecek, gölette su kalmadığı için, arıtmadan gelen su ile dolacak olan göletteki suyu sulamada kullanacağız, bu da çiftçilerimize büyük katkı sağlayacak. İçme suyumuzda hiçbir sıkıntımız yok, sularımız üç sondaj kuyusundan geliyor. Yazın yüksekte olan evlere gelen sular azalınca, İzsu 100 tonluk ek bir depo yaparak bu sorunu da giderdi.


Deliktaş'ın ulaşım sorunu kalmadı.


Deliktaş mahallemizde İzmir'e, Bergama'ya, Aliağa'ya, Dikili'ye yolcu taşıyan minibüslerimiz var. Onlar da rekabet edeceğiz diye birbirlerini şikayet ederek, ulaşımda sorun çıkarınca, öğrenci çocuklar okullarına gitmekte sıkıntı çekiyordu. Veliler şikayetçi oldu. Bizim için kız çocuklarımız, olmazsa olmazlarımızdandır. Ben de Eshot'un gerekli birimleri ile irtibata geçtim, olumlu sonuç aldık ve buraya Dikili'den Aliağa'ya giden otobüsler mahallemize de girerek yolcu ve öğrencileri almaya başladı. İlk önce, sabah ilk otobüs olmak üzere öğle saat 12'ye kadar gelen otobüsler, ikinci bir müracaatımızla, saat 15'ten sonra da gece son saate kadar mahallemize girip çıkmaya devam ediyor ve ulaşım sorunumuz böylelikle halledilmiş oluyor.


Deliktaş'ın geliri Bamya ve Zeytin.


Deliktaş mahallemizin gelir kaynaklarından biri bamya ve zeytindir. Eskiden burada tütün ekilirdi. Tütünde kota konulunca, çiftçilerimiz çareyi bamya ekmekte buldular, bazıları da tarlalarına Gemlik zeytini diktiler ve şu anda burada Gemlik zeytini üretilmektedir.


Deliktaş, Dikili'nin zeytindeki başkentidir. Burada kooperatif yok, bu nedenle bamya üretenlerin sorunu, ellerindeki ürün belirli kişiler tarafından kilosu 30 liradan alınıyor. Gübre fiyatları, mazot fiyatları artmış. Pazarlarda kilosu 80-100 liraya satılan bamyaları buradaki çiftçiler, kooperatifleşme olmadığı için 30 liradan satmak zorunda kalıyor. Çiftçinin tek kurtuluşu kooperatifleşmesidir. Zeytinde tek sıkıntımız, zeytinleri toplayacak amele bulamamız.


Deliktaş’ da düğünler maliyetli.

Bizim bu mahallemizde düğünler maliyetli olur, her düğünde altın takılır, herkes takı olarak altın taktığı için biri götürmezse, düğün sahibi mektup yazarak “Ben sana altın taktım, sen niye gelip takmadın. Gel altını tak” der. Kadınlar bu konuda uzman, her düğün sahibi kadın “Kim ne taktı” diye defter tutuyor.


Gençlerimiz için halı saha istiyoruz.


Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan, uyuşturucudan uzak tutmak için Tunç Soyer başkandan mahallemize halı saha yapılmasını istedik, o da 4 kez ihale açtı ama katılan olmayınca, Dikili belediye başkanı tarafından yapılması kabul edildi. Ama daha bir gelişme olmadı.


Cem Evimizin tadilatını yaptırsınlar.


Deliktaş mahallemizde cem evimiz var, ama uzun zamandan beri tadilat görmemiş, duvarlarından su sızıyor, onun içinde 3 defa ihale yaptılar ama ihaleye giren olmadı. Bunlar da halledilirse, mahallemde hiçbir sorun kalmayacak.

0 yorum

Comments


bottom of page