www.dikiliyasam.com Özel Araştıma Haber:Nuri Bilim
Türkiye'nin deprem bölgesi olduğu gerçeği her geçen gün kendini hissettiriyor. Gerek görsel, gerekse yazılı basın, sosyal medya ve internet gazetecileri tarafından bu depremlere karşı yapılan uyarılar vatandaşlara iletilmeye çalışırken, en önemli sorun ise deprem ve afet anında toplanma alanlarının nerede olduğudur.
www.dikiliyasam.com ve www.bergamayasam.com olarak, Bergama ve Dikili ilçelerindeki önce muhtarlarla, daha sonra vatandaşlarla yaptığımız görüşmelerde, afet toplanma alanları, bazı insanlar tarafından tam, bazı insanlar tarafından ise varsayımlarla biliniyor.
Oysa birçok insanda, belediyelerin ve muhtarların, toplanma alanlarının yerlerini zaman zaman halka duyurmaları, bu alanları ve güzergâhlarını gösteren uyarı levhalarının belirli noktalara konulması gerektiğini belirttiler. Yaptığımız araştırmada, Belediyeler internet sitelerinde afet toplanma alanlarını belirtmişler ama her insan o panik anında internete bakıpta yer mi belirleyecek, bazı toplanma alanlarına inşaatlar yapılmış .
Biz Bergama ve Dikili Yaşam.com olarak diyoruz ki, önceki belediye başkanları bunu yapamadı. Afetin ve depremin ne zaman geleceği belli olmadığı için bir an önce harekete geçmekte fayda var, bari 2024 yerel seçimlerde göreve gelecek olan belediye başkanları bu önemli konuya parmak bassın. Tabii akıllarına gelirse. İşte yaptığımız araştırma ve sonuçları:
İsmail Acar (Dikili Salim Bey Mahallesi Muhtarı):
“Toplanma alanımız var, onlar Barış Kent Sitesi'nde Cumhuriyet İlk Okulu ve İmam Hatip Lisesi olmak üzere iki ayrı okulumuzun bahçesi ile bir de büyük bayrak asılı olan alanımız var.
Nüfusumuz 10 bin kişi, tabii ki bu yerler mahalle sakinlerimize yetmez. Anadolu Lisesi var, onun da toplanma alanı olmasını istedim, yapmadılar. Muhtarlar olarak afet ve depremde ne yapacağımıza dair bize öğretici dersler verildi. Muhtar olarak, mahallemizde toplanma alanlarını belirten uyarıcı broşürler yapıştırdık, mahalle halkımızın çoğu bu yerleri öğrendi.”
BERGAMA
Canan Över (Bergama. Atatürk Mahallesi Muhtarı):
“Kullanılmayan tekstil fabrikasının bahçesi, bizim Atatürk Mahallemizin sakinlerinin olası bir afet ve depremde toplanacağı alandır. Orası büyük bir alan. (Oysa imara göre muhtarın söylemediği park ve spor tesis alanı da var.) Bir tek açık alan orası var çünkü. Mahalle sakinlerim bir tek açık yerin eski tekstil fabrikası bahçesi olduğunu biliyor ve toplanma alanı orası. Mahallemiz insanları için yeterli, fakat Fevzipaşa ve Gazipaşa'da gelirse yeterli olur mu bilemem. Kaymakamlığımızca muhtarlar olarak bir ay öncesi 3 gün afet tarafından eğitim aldık.”
Fatma Zühre Özaksu (Bergama Ertuğrul Mahallesi Muhtarı):
“Herhangi bir afet ve depremde Ertuğrul Mahallesi insanlarının toplanacağı alan Zeytinli Park'tır. Bu park alanında belediye tarafından yapılan açıklamada Turabey Mahallesi, İnkılap Mahallesi ve biz Ertuğrul Mahallesi olarak 3 mahalle orada toplanacağız. Bizim mahallede 3 bin seçmen var ve nüfusumuzda 6 bini aşkın.
Nüfus yorgunluğu açısından bakarsanız, bu alan yeterli değildir. Bizim daha önce toplanma alanımız stadyumdu. Orası yıkılıp millet bahçesi yapıldığında, Zeytinli Park'a yönlendirildik. Bununla ilgili iki kez sosyal medyadan mahalle sakinlerimize duyurdum. Ayrıca, bu toplanma alanları ile ilgili yön çizelgeleri ve broşürleri belediyeler ve kaymakamlıkça bize verilirse, biz de tüm insanlarımıza bu broşürleri iletiriz. Bizden de istenirse seve seve bunu yaparız. Kaymakamlığımız tarafından afet görevlileri bize deprem ve afet anında neler yapacağımızı öğrettiler, çadır kurmayı bile öğrettiler.
Fatma Bektaş (Bergama Maltepe Mahallesi Muhtarı):
“Bizim deprem ve afette toplanma alanımız futbol sahasıydı. Şimdi yıkıldı ve Millet Bahçesi oluyor, şurada ileride bir tepe var, orasının altı meydanlık. Millet Bahçesi de açılınca orada toplanırız. Burada bir tepemiz var, Maltepe adıyla anılıyor, orası da olabilir, bize bildirirlerse toplanma yerimizi öğreniriz. Mahallemiz büyük, onun için bunu başımızdakiler ayarlayacak.”
Esin Çelik (Bergama Gaziosmanpaşa Mahallesi Muhtarı):
“Bizim de toplanma alanımız var elbette, bu yer 112. Sokakta, vakıf zeytinliğinin içi. Bu vakıf zeytinliğinin bir bölümünü bize toplanma alanı olarak gösterdiler, diğer kısmını da vakıflar kiraya vermişler. Orası kullanıma müsait değildir, zeytinliğin içi olduğu için toprak bir yer, Allah göstermesin kışın bir afet ve deprem olsa çamurun içerisine gitmek zorunda kalacağız. İnşallah bu durum düzeltilir, benim tavsiye edebileceğim bir yer var, orası da eski tekstil fabrikasının bahçesinin olduğu alan. Orası büyük alan ve yeterli, konum olarak da uygun bir yer.”
Mustafa Aktürk (Bergama Tepeköy Mahallesi Muhtarı):
“Mahallemizin olası bir afet ve deprem anında halkımızın yararlanabileceği, biri okul bahçesi olmak üzere iki büyük alanımız var. Bu konuda hassas davranıyoruz, depremler yaşamımızın bir parçası haline geldi. Çok dikkatli olmalıyız.”
Comments