top of page

Dikili'de, 200 amatör denizci, özel tekneleri için acilen barınak istiyor.


Dikili Amatör Denizcileri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ulukaya
Dikili Amatör Denizcileri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ulukaya

www.dikiliyasam.com Özel Haber:Nuri Bilim


Kuzey rüzgarları nedeniyle, dalgalara yenik düşen ve tekneleri parçalanan Dikili amatör denizciler kooperatifi üyesi 200 özel tekne sahipleri acilen “ Küçük tekne yanaşma yeri “ barınağı istiyor. Geçtiğimiz aylarda Kuzey rüzgârları nedeniyle birçok tekne sahibinin tekneleri karaya vurup parçalandığı için, tekne sahiplerinden bir kısmı teknelerini iş makineleri ile karaya çıkararak karayolu boyunca konvoy halinde kızaklara oturtuyor. Verilen sözlerle 2024 yılı yatırım planında barınaklarının yapılacağını öğrenen kooperatif üyeleri, yatırım plananına alınmadıklarını öğrenince hiç olmazsa bari “Küçük tekne yanaşma yerinin” bu yıl yapılacak ek bütçeye alınmasını istiyorlar. Bu konuda açıklama yapan kooperatifin yönetim kurulu başkanı Murat Ulukaya şunları söyledi;

“Dikili’de amatör denizcilerin özel teknelerini bağlayacağı tek yer burası, mevcut su ürünleri kooperatifinin olduğu liman dolu olduğu için oraya sığamıyoruz. Başkada gidebileceğimiz yer yok. Şu anda gördüğünüz bu alan 30 yıl önce dolgu malzemeleri ile 70 metre uzunluğunda doldurulmuş ve biz bunun arkasına sığınıyoruz. Burada kuzeyden gelen rüzgârlarını burası ne kadar keserse biz o kadar güvendeyiz. Üye sayımız 200, burada 145 teknemiz barınırken, geri kalanları ise güvende olması için karaya çıkarıldı ve yol kenarlarında bulunuyor. Kuzey rüzgarlarında bu yerde her yıl 15 teknemiz parçalanıyor.


En son büyük bir facia yaşadık 21 Mayıs 2021 2 saat içerisinde 28 teknemiz parçalandı. Bundan önceki 26 Kasımda deniz bir buçuk metre yükseldi, bu bastığımız yer denizin içerisindeydi, iki teknemiz parçalandı. Kolay atlattık diyoruz çünkü hava raporlarında havayı gördük ve 70 tekneyi iş makinesiyle karaya çıkardık. Geçen ay 10 ar gün arayla iki kez yaptık, yani bu bizim için çok büyük bir külfet.


Dikili Amatör Denizcileri
Dikili Amatör Denizcileri


Bu karada yol kenarında gördüğünüz tekne sahipleri teknelerini korktukları için denize indiremiyorlar “ Ya tekrar rüzgar çıkar deniz patlarsa “diye. Tabi bu ahşap teklerin sık sık, palaskalarla, iş makineleri ile denize indirilip, denizden karaya çıkarılması bir risk. Bizim tek tesellimiz burada bir can kaybımızın olmaması.


Teknelerimizin afetten parçalanması halinde kendi yaralarımızı kendimiz sarıyoruz, tekne başı zarar 80-100 bin lira oluyor. Sigorta yaptıramıyoruz, çünkü mendirek yok."


KOOPERATİF KURDUK VE HAKKIMIZI ARIYORUZ

Dikili Amatör Denizcileri
Dikili Amatör Denizcileri

"Özel tekneleri temsilen burada 2018 yılında bir kooperatif kurduk. Amacımız teknelerimiz için buraya barınma yeri yaptırmak, güzel birkaç ilerlemeler kaydettik, Barınağımızın adı “küçük tekne yanaşma yeri” ced raporu alındı, Fizibilite raporu alındı, 2024 yatırım planı programına alınsın diye teklif edilmişti, cimer’e yazdığımız, yazılardan da gördük ki yatırım programı açıklandığı halde, biz programa alınmamışız. Ek bütçe yapılacak o zaman sizi ek bütçeye alırız diyorlar. Biz çok yorulduk, teknelerimiz parçalanıyor, bunlar milli servettir, üyelerimizin çoğu emekli insanlarız, kolay para kazanmıyor insanlar.


Adamlar çalışırken, para biriktirmiş, tekne alıp gelmişler buraya, Dikili deniz memleketi, ama deniz memleketinde teknelerimizi bağlayacağımız bir yerimiz yok, çok acı bir gerçektir bu."


BU TEKNE YANAŞMA YERİ YAPILIRSA DENİZ TURİZMİNE ,OLTA BALIKÇILIK TURZMİNE KATKI SAĞLAYACAK

" Bu barınak yapıldığı zaman, buraya misafir tekneler de gelecek, geçici olarak bağlanabilecek. Hatta seyir halindeki motorların, yatların, yelkenlerin buraya sığınıp’da Dikilide mazot, çeşitli tekne ihtiyaçlarını alabilecekleri yer yok. Çarşıdaki barınak tıka basa dolu zaten. Dikiliye yapılacak bu tesis, bu hizmetleri de karşılayacak, Bu barınak acilen ek bütçeye alınarak yapılması gerekiyor. Tesisin adın “ küçük tekne yanaşma yeri” olsa da yapılacak olan bu alanda 300 metre uzunluğunda ve 20 şer metrelik rıhtımları, 60 ar metrelik üç adet kazıklı iskeleleri, çekçekleri ve tekne yanaşma yeri olarak yapılacak Türkiye’de tek ve ilk tesis olacak burası.


Buraya yatlar, tekneler, yelkenler hatta gezi tekneleri bile gelecek, gezi deniz turizmine de katkımız olacak. Gezi tekneleri yaz aylarında iş yapıyor, kış aylarında burada demir atacak. Buradaki teknelerle olta balık turizmciliği de olacak, kendi balıklarını tutmak isteyen insanlar buradan tekne kiralayacak. Kendi teknelerimizi bağladığımızda rahat uyuyacağız, huzurlu olacağız. Biz kooperatif ortaklarımızdan aldığımız aidatlarla ve doğa ile de mücadele eden bir ortam yaşıyoruz. Buraya şimdilik bir konteynır koyacağız ve yağmurda, fırtınada başımızı sokacağımız nöbet tutacağımız yerimiz olsun istiyoruz. Resmen ayakta kalma mücadelesi veriyoruz."


0 yorum

Opmerkingen


bottom of page