ÖZEL RÖPORTAJ:Erdal Divriklioğlu
Ege'nin incisi Dikili, doğal güzellikleri, verimli toprakları ve zengin kültürel dokusuyla büyük bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için çalışan Dikili Kaymakamı Cevat Gün, görevinin henüz ikinci ayında olmasına rağmen, ilçenin geleceğine yönelik heyecan verici projeleriyle dikkat çekiyor. www.izmiryasam.net olarak, Kaymakam Gün ile Dikili'nin mevcut durumu, gelecek projeleri ve ilçenin kalkınmasına yönelik stratejileri hakkında kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.
İşte Dikili Kaymakamı Cevat Gün'ün açıklamaları…
Dikili’deki görev süreniz henüz iki ay gibi kısa bir süre olmasına rağmen, ilçeyle ilgili izlenimleriniz neler oldu?
“Dikili 7. görev yerim. Sakarya Söğütlü'den geldim. Meslekte 20 yıla doğru gidiyoruz, 17 yılı bitirdim. İki aylık süreç içerisinde Dikili ile ilgili izlenimlerim şöyle: Yazın o hengameli, kalabalık döneminde, Temmuz sonu gibi görevime başladım. O dönemi de gördük. Ekim ayı itibariyle o sakin dönemini de yaşıyoruz. Doğal güzellikler anlamında, koylarıyla, sahil şeridiyle, deniziyle Dikili cennetten bir köşe. Çok güzel bir ilçe. İnsan yapısı olarak da uyumlu bir demografik yapı gördüm. Asayiş yönünden de çok sıkıntılı bir tablo yok önümüzde. Göçü tedricen almış ve buraya gelen insanlar uyum sağlamış. Kültürel bir çatışma yok, insanlar arasında hoşgörü ve saygı iklimi oluşmuş.
Dikili’yi çok sevdim. İnsanıyla ve doğasıyla güzel bir ilçe. İnşallah biz de var olan eksikliklerini giderme ve iz bırakma imkanı buluruz. Bizim için en güzel şey, görev yaptığımız yerde hoş bir sada bırakabilmek, iz bırakabilmek. Biz idarecilerin en büyük hayali budur. İnşallah, bize de nasip olur.”
Dikili’nin ekonomik potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?
“Dikili bir tarım ilçesi ve oldukça verimli topraklara sahip. Burada kurulacak olan Dikili Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (Dikili TDİOSB)'nin yönetim kurulu üyesiyim. Bu, Bakanlığımızın prestij projelerinden biri. Dünya Bankası’ndan alınan geri ödemeli kredi ile neredeyse altyapısı tamamlanacak bir organize sanayi bölgesinden bahsediyoruz. Taş duvar ihalesi tamamlandı, şimdi altyapı ihalesi için hazırlıklar sürüyor. Bu projenin Dikili’ye çok şey katacağını düşünüyorum çünkü tarım artık bilimsel metotlarla yapılması gereken bir alan. Ayrıca, Çandarlı’ya yapılacak limanın da Dikili’ye ekonomik anlamda büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.
Dikili zaten büyük bir tarım potansiyeline sahip. Örneğin, zeytin üretimi: Ayvalık zeytini olarak bilinir ama aslında Ayvalık zeytini ile Dikili zeytini arasında hiçbir fark yok; aynı zeytindir. Bu gibi ekonomik değerlerimizi tanıtmak gerekiyor. Hem turizm hem tarım açısından Dikili’nin güçlü bir potansiyeli var. Ayrıca, burada yer altı kaynağımız olan kaplıcamız var. Dikili TDİOSB de bu kaplıca üzerine kuruluyor ve kaplıcanın ısısıyla seracılık faaliyetleri yapılacak. Kaplıca turizmi, Dikili’nin potansiyelinin bir diğer önemli boyutu ve bu sayede ilçenin daha fazla öne çıkacağını düşünüyorum.
Dikili’nin çok bilinmeyen bir yönü de KOAH hastalarının buraya gelmesi. Dikili’nin havasının bu hastalara iyi geldiği biliniyor. Genelde kıyı şeridindeki ilçelerde nem hastaları rahatsız ederken, Dikili’nin havası bu rahatsızlığı hafifletiyor. Bu bile başlı başına bir potansiyeli ortaya koyuyor.”
Dikili’nin sağlık ve eğitim alanındaki mevcut ihtiyaçları ve bu alandaki projeler hakkında neler söylemek istersiniz?
“Yeni devlet hastanemiz bitmek üzere. Fiziki inşaat kısmında neredeyse iş kalmadı, ama inşaat bitince her şey bitmiyor; ince detaylar var. Server sistemi, röntgen cihazları ve elektronik detayların kurulumu gerekiyor. İnşallah fiziki inşaat tamamlandıktan birkaç ay sonra hastanemiz hizmete açılacak. Şu anki mevcut devlet hastanemiz Dikili'ye yetmiyor. Birkaç gün önce İlçe Sağlık Müdürümüz, Başhekimimiz ve uzman hekimlerimizle bir araya geldik, toplantı yaptık. Oradaki durumu da gördüm. Yeni hastaneye taşındığımızda, Dikili hak ettiği sağlık hizmetine kavuşacak.
Eğitim ve öğretim kapsamında da okul ihtiyacımız var, özellikle sınavlı bir liseye ihtiyacımız var. Şu anda sabahçı ve öğlenci olarak ikili eğitim veriyoruz. Hayırsever iş adamımız Ahmet Şentürk’ün yaptırdığı Bayburtlu Hasan Şentürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisemiz var. Hali hazırdaki meslek lisemizi oraya taşıdığımızda boşalacak binaya inşallah bir ortaokul ya da lise açarak, ya da mevcut bir ortaokulumuzu oraya taşıyarak ikili eğitimi bitirmeyi planlıyoruz. Sonrasında devletimizin imkanları el verdiği ölçüde bir sınavlı lise talebimiz olacak çünkü Dikili’den 300-400 civarında çocuğumuz çevre ilçelere okumaya gitmek zorunda kalıyor. Dikili’nin böyle bir ihtiyacı var, inşallah bu konuda da çalışacağız.”
Dikili'nin turizm potansiyelini artırmak amacıyla öncelik verdiğiniz çalışmalar ve düşünceler nelerdir?
“Dikili, 42 km'lik sahil bandına sahip. Koyları ve plajlarıyla adeta cennetten bir köşe. İnternette "Dikili" yazdığınızda karşınıza Çandarlı, Bademli Koyu, Pisa Koyu, Killik Koyu gibi yerler çıkar. Ancak yazın Bademli Koyu'na gittiğinizde orada bir yoğunluk ve hengame görürsünüz. Bu bölgeler aynı zamanda 1. derece sit alanı, Fakat turizm gelirlerini artırmak, devletimizin ekonomi politikasında çok önemli. Bu harika koylarımızı ve kumsallarımızı turist çekebilecek şekilde işletmek gerekiyor. Bu nedenle Bademli Koyu'ndan başlayarak, Çevre, Şehircilik, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na yazılarımızı gönderdik. Burayı projelendirip bir işletme kurmak şeklinde bir düşüncemiz var. Olabirliliği üzerinde duruyoruz. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüz üzerinden devletimiz ihale edilerek şartnamesini de devletimiz hazırlayarak özel teşebbüse ihale ile işletmeciliği verilebilir. Çünkü bir işletme olmadığı takdirde, bu güzellikler bakımsız ve düzensiz hale geliyor; insanlar buralara gitmek istemiyor. Bu cennetten bir köşe koylarımız ve eğer bu proje hayata geçerse, diğer plajlarımıza da aynı modeli uygulayarak insanlarımızın temiz, ferah, arabasını park edebileceği, duş alıp yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir plaj sunmak istiyoruz. Dikili’nin buna ihtiyacı olduğuna inanıyoruz.”
Dikili'de yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek ve sosyal destekler sağlamak adına ne tür projeler yürütüyorsunuz?
"Her Ay Bir Mahalle Ziyareti Yaparak Sorunları Yerinde Çözüyoruz"
"Kaymakamlığımız ve tüm kurum amirlerimiz, belediyemiz, sivil toplum örgütlerimiz ve mahalle muhtarlarımızla birlikte her ay bir mahallemizi ziyaret ediyoruz. Ziyaret ettiğimiz mahallede muhtarımız ve mahalle sakinleriyle bir araya gelerek onların sorunlarını, şikayetlerini ve taleplerini dinliyoruz. Çözülebilecek talepleri orada hemen çözüyor, çözemediklerimizi ise ilgili kurumlara ileterek yanıt istiyoruz. Şimdiye kadar Denizköy ve Gökçeağıl’da iki mahalle toplantımızı gerçekleştirdik. Bir sonraki durağımız Bademli olacak ve bu şekilde tüm mahallelerimizi dolaşacağız.
"Aile Destek Merkezi İle Kadınlarımıza İş İmkanı, İhtiyaç Sahiplerine Sıcak Yemek Sağlayacağız"
Bunun dışında, yer bulabilirsek Aile Destek Merkezi açmakla ilgili bir projemiz var. Aile Destek Merkezi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı, kendi bütçesi olan kurumsal bir yapıdır. Bu merkezde özellikle kadınlarımıza yönelik, Halk Eğitim üzerinden iş edindirme kursları düzenliyoruz ve aynı zamanda bir çocuk kreşi hizmeti sağlıyoruz. Aşçılık ve pastacılık gibi kurslar da açıyoruz. Aşçılık kursu açtığımızda, zaten orada bir aşçımız oluyor. Bu aşçımızla, ihtiyaç sahibi olup evinde yemek yapamayacak durumda olan vatandaşlarımıza, öğleye kadar iki öğün sıcak yemek hazırlayıp ulaştırmayı planlıyoruz.
Bu projeyi hayata geçirebilmek için öncelikle Aile Destek Merkezi için bir yer bulmamız gerekiyor, çünkü bu proje geniş bir alan gerektiriyor. Eğer bina ve yer konusunu çözebilirsek, Aile Destek Merkezimizin Dikili’ye büyük katkı sağlayacağına inanıyorum."
Röportajımızın sonuna gelirken, Dikili halkına iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?
“Biz idarecilerin görevi, görev yaptığımız yerlere hizmet etmek. Amacımız, hoş bir sada bırakabilmek. İnşallah, Dikili’de de güzel projeler yapıp, güzel izler bırakırız. Dikili halkını seviyoruz, zamanımız geldiğinde buradan ayrıldığımızda onların gönüllerinde hoş bir iz bırakmayı umut ediyoruz.”
Dikili Kaymakamı Cevat Gün Kimdir?
Samsun’un Çarşamba ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Ayvacık’ta, orta öğrenimini Samsun’da tamamladı. 2005 yılında Niğde Üniversitesi İİBF İktisat Bölümünden mezun oldu. 2007 yılında Tarım ve Köy İşleri Bakanlığında Kontrolör Yardımcısı olarak göreve başladı. Kaymakamlık sınavını kazanıp 2008 yılında Mülki İdare Amirliği mesleğine 95. Dönem Samsun Kaymakam Adayı olarak adım attı. Bir müddet Giresun’un Alucra ilçesinde Kaymakam Vekilliği yaptıktan sonra 1 yıl süreyle Fransa’da Fransızca ve Fransız idare sistemi üzerine eğitim aldı. 2011-2013 yılları arasında Hatay-Kumlu, 2013-2015 yılları arasında Kayseri-Akkışla Kaymakamı, 2015-2018 yılları arasında Bingöl Vali Yardımcısı, 2018-2020 yılları arasında Ardahan-Göle, 2020-2021 yılları arasında Giresun-Tirebolu, 2021-2024 yılları arasında Sakarya -Söğütlü Kaymakamı olarak görev yaptı.
Cumhurbaşkanlığı’nın 01.07.2024 tarihli ve 2024//187 sayılı atama kararnamesi ile İlçemize atanan Kaymakam GÜN, 29.07.2024 tarihinde ilçemizdeki görevine başlamış olup, evli ve 3 çocuk babasıdır.
Comments