top of page

Ferdi Kılınç :Koza Altın İşçileri Her Altı Ayda Bir Zam Alacak.

Güncelleme tarihi: 15 May


Türkiye Maden İşçileri Sendikası Bergama Şube Başkanı Ferdi Kılınç
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Bergama Şube Başkanı Ferdi Kılınç

ÖZEL HABER

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Bergama Şube Başkanı Ferdi Kılınç ile mutabakata varılan Koza Altın Toplu İş Sözleşmesini değerlendirdik. Kılınç, “Hiçbir toplu iş sözleşmesinde işçilerimizin beklentileri açısından %100 olumlu sonuçlanması mümkün değil. Koza Altın ile yaptığımız toplu iş sözleşmesiyle işçilerimizin beklentilerinin %80’ini işverenden aldığımızı düşünüyorum. Bize göre başarılı bir toplu iş sözleşme oldu” dedi.

Koza Altın ile yapılan Toplu sözleşme ile ilgili Ferdi Kılınç’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde.


İşçilerimiz Her Altı Ayda Bir Zam Alacak.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak, bizim Koza Altın ile yapılan toplu sözleşmelerimiz iki yılda bir yapılıyordu. Her iki yılda bir yenileniyor toplu sözleşmelerimiz. Önceki toplu sözleşmelerimizde yıldan yılaydı zam. Türkiye şartlarında enflasyon yüksekliğiyle işçimiz eziliyordu, bu zam oranlarından ne kadar yüksek zam alırsak alalım, yine de 12 ay uzun bir süreçti. Biz yeni toplu iş sözleşmesi sürecinde bunu her altı ayda bir zam olacak şekilde talep ettik. İşverenimiz bu talebimizi kabul etti. Toplu iş sözleşmemizi imzaladık, her altı ayda bir zam alacak şekilde enflasyon+3 refah payı ile anlaşmaya vardık. Yani her altı ayda bir TUİK’in açıkladığı enflasyon+3 şekilde zam alacaklar.


Süreç zorlu olsa da, başarılı bir toplu iş sözleşmesi gerçekleştirdiğimize inanıyorum.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak, Koza Altın ile başarılı bir toplu iş sözleşmesi gerçekleştirdiğimizi değerlendiriyoruz. Çünkü her altı ayda bir zam almamız bizim için çok büyük bir artı oldu. Çünkü dediğim Türkiye’de enflasyon hala durdurlamıyor. Durdulacağı da öngörülmüyor şu an. Bu bizim için büyük bir artı oldu. Ayrıca, işçilerimizin diğer sosyal haklarında da %70 gibi bir oranda enflasyon üzerinde bir artış sağladık. Tabii ki hiçbir toplu iş sözleşmesi %100 mükemmel olamaz. İnsanların beklentileri Türkiye gibi enflasyonla mücadele eden ülkelerde her zaman yüksek olur. Bir de Koza Altın madeninin işletmesinin şu an TMSF’de olması yönetiminin bir kayyum tarafından olması bizim sözleşmemizde tabii ki bazı hakların alımında bize zorluk çıkardı, bunu inkar edemeyiz. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerimiz yaklaşık 3 ay sürdü. 60 günlük yasal sürecimizi doldurduktan sonra işverenle anlaşamayınca yasal arabulucu sürecinde işverenle son nihai mutabakata vararak imzamızı attık.


Dört şubenin de dahil olduğu toplu iş sözleşmesi oldu.

Koza Altın madeni Koza Holding'in bünyesindeki bir şirket. Koza Altın Madeninin Bergama Ovacık, Dikili Çukuralan, Gümüşhane, Eskişehir ve Kayseri'de bir de Ankara merkeze bağlı dış aramalar birimi var. Yani 4 tane işletmesi var. 4 işletme için Türkiye Maden İşçileri Sendikamızın 4 şubesi var. Bunlar Bergama Şubesi, Eskişehir Hırka Şubesi, Sivas Kangal Şubesi, Kayseri Elbistan Şubesi. Yani 4 tane işletmenin toplu iş sözleşmesi yapıldı. Benim gibi dört tane şube başkanı oturduk, bir sözleşme metni hazırladık, isteklerimiz ortak oldu, 4 şubenin 4 işletmeye ait ortak sözleşmesi oldu. 4 şubenin ortak kararı ile sözleşme son halini aldı ve imzalandı. Koza Altın Madeni Bergama şubemize bağlı olarak 1.250 işçimiz üye. Diğer şubelerimiz de yaklaşık ortalama 400 işçimiz üye olarak dağılmış durumda. Üye işçimizin yoğunluğu Bergama şubemizde.


İşçilerimizin Sosyal Haklarında %70 Oranında Bir Artış Sağladık.

İşçilerimize Ramazan ve Kurban bayramlarında işverenin verdiği sosyal yardımlar var. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) işverenin verdiği katkı var. Çocukları anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise veya üniversite okuyan işçilerimiz için işverenin yılda bir sefere mahsus olarak ödediği sosyal hakları da var. İşte bu hakların hepsinde %70 oranında bir artış sağladık.


Türkiye zor günler geçiriyor.

Hem işverenler hem de işçi temsilcileri açısından enflasyon gerçekten bizi zorluyor. Türkiye zor günler geçiriyor. Ne kadar iyi bir sözleşme yaparsak yapalım, ne kadar çok işverenden isteklerimizi alırsak alalım, belli bir zaman sonra aldığımızın bir hükmü kalmıyor. Doğal olarak bordro maaşıyla geçinen insanlar bu sıkıntıları yaşıyor. Sıkıntılar doğal olarak bize işçi temsilcisi olarak geliyor. Bizler de buna işverene ilettiğimizde işvereninde kendine göre doların yüksekliğinden, maliyetlerin yüksek olmasından bahsediyor. Altın madenciliği parça ve ekipman olarak tamamen yurt dışına bağlı bir sektör. Çoğu malzeme ve ekipman yurt dışından dolar bazında getiriliyor, doğal olarak onların da maliyetleri artıyor. Yani gönül istiyor, bir an önce bu zorluklar bitsin, hem işçimiz hem de işverenimiz refaha kavuşsun, daha rahat olalım, daha güzel yaşayalım.

0 yorum

Comments


bottom of page