İzmir’in Foça İlçesi’nde Emekliler maaşları ve maaş zamlarını protesto için eylem yaptılar. “Emekli Olduk Ölmedik İnsanca Bir Yaşam istiyoruz “ yazılı büyük bir pankartla kentin ana caddesini yürüyerek geçen emeklileri, güzergah üzerinde ve meydanda gören esnaf ve vatandaşlar alkışlarıyla destekledi.
FEHMİ IŞIKLAR’DA EYLEMDEYDİ
PTT binası önünde toplanan emekliler arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi eski Başkanvekillerinden Fehmi Işıklar’da yer aldı. Bazı STK temsilcilerinin de destek verdiği emekliler ellerinde "Emekli Üretti Saray Tüketiyor", "Yüzyılın Ayıbı Emekli Maaşı", "Sefalete Teslim Olmayacağız", "İnsafınıza Teslim Olmayacağız" , “ 22 yılda 5.5 çeyrek altın Saraya, Ranta, Sermayeye Uçmuş”, “Ranta, Talana, Faize ve İsrafa Değil Emekliye Bğtçe”, “Adalet İstiyoruz”, “Yüzyılın Ayıbı Emekli Maaşı” yazılı dövizlerle Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanına yürüdüler. Tüm Emeklilerin Sendikası(TES) Foça Temsilciliği tarafından düzenlenen eylemde basın açıklamasını sendika temsilcisi Dilhan Akçay okudu.
İNSANCA YAŞAMAYA YETECEK MAAŞ İSTİYORUZ
Türkiye’de kamu emekçileri, işçiler, emekliler, esnaf ve asgari ücretlilerden oluşan milyonların her geçen gün daha fazla yoksullaştırıldığını iddia eden Akçay emekli maaş sisteminde 2008 yılı öncesine dönülmesini istedi. Dilhan Akçay; “Bizler artık içi boş müjdeler, kaşıkla verileni yarın kepçeyle alan hileler, sadaka, ulufe değil emeğimizin karşılığını hakkımızı istiyoruz. Bize açlığı yoksulluğu dayatanlar kur korumalı mevduatlara(KKM), ihalelerle beşli çeteye para aktarıyorlar. Biz emeklileri, işçileri, esnafı yoksullaştırarak, işsiz bırakarak, bir avuç zengini daha zengin ediyorlar. TÜİK enflasyonu ile bizi yoksullaştıranlar, geçiş garantili köprülerle, hasta garantili hastanelerle, yolcu garantili havaalanlarıyla, bizden aldıklarını sermayeye aktarıyorlar. Emekli aylıklarında yaşanan buharlaşmanın önüne geçilmesini, özellikle 2008 sonrası işe başlayanların yaşadığı hak ve kayıpların önüne geçilmesi için, emekli maaş bağlanma hesaplanmasında 2008 öncesine dönülmesini istiyoruz. Maaş artışlarımızda tüm toplumun sahte olduğunu yaşayarak öğrendiği TÜİK rakamlarının değil, yoksulluk sınırının temel alınmasını istiyoruz. Tükettiğimiz her şeyden alınan dolaylı vergilerin düşürülmesini istiyoruz. İnsanca yaşamaya yetecek bir maaş, ücret, adil bir vergi sistemi, halk için, emek için bütçe istiyoruz dedi.”
Emeklilerin eylemi ve basın açıklaması katılanların alkışlı, düdüklü, ıslıklı protestoları ile sona erdi.
Haber: Seyfi GÜL
Comments