İtalyan Donanmasına ait Sauro sınıfı 3 denizaltının son durağı İzmir oldu. Sauro sınıfı denizaltılar, söküm işlemleri için İzmir’deki Aliağa Tersanesi’ne sevk edildi.
İtalyan Donanması’na uzun yıllar hizmet veren kullanım dışına çıkan üç denizaltı, söküm için İzmir Aliağa’ya götürülmek üzere son yolculuğuna çıktı. Gemiye yüklenen denizaltılar, önümüzdeki günlerde Aliağa’ya ulaşacak. İtalya’da 5-6 Nisan’da Tino Adası açıklarında üç denizaltı gemiye yüklendi. 8 Nisan’da da taşıyıcı gemi İzmir’e doğru yola çıktı.
Tolga Özbek’e göre; denizaltıların yanı sıra Artigliere ve Bersagliere devriye gemileri ile Scirocco ve Maestrale fırkateynlerini de Aliağa’da parçalanacak.
Aliağa’da gemi söküm merkezi haline geldi
Metal olarak geri dönüşümü hurda için önemli bir kaynak sağlarken bu konuda Hindistan, Pakistan ve Bangladeş önemli bir yere sahip. Çevre etkilerinin asbest başta olmak üzere tartışıldığı günümüzde bu üç ülkeyi Türkiye Aliağa ile izliyor.
En son Aliağa’daki söküm merkezine Brezilya’nın emekli ettiği Sao Paulo Uçak Gemisi’nin getirilmesi planlanmış ancak asbest nedeniyle karşı çıkılması sonrasında uçak gemisi Atlantik Okyanusu’nda batırılmıştı.
İtalyan denizaltıları
Carlo Fecia di Cossato, Leonardo da Vinci ve Guglielmo Marconi adını taşıyan denizaltılar, 2000’lerin başında hizmetten çıkartıldı. Hepsi Sauro sınıfı olan denizaltılardan İtalyan Donanması için toplam 8 adet inşa edilmişti.
Halen gemilerin 4 adeti aktif olarak görevde. Kalan dördü de emekli edildi.
Leonardo da Vinci Sauro sınıfı
Leonardo da Vinci denizaltısı ise Fincantieri Monfalcone Tersanesi’nde yapımına 1 Temmuz 1976’da başladı. Üç yıl sonra tamamlandı. İtalyan Donanması’nda resmi olarak hizmete 6 Kasım 1982’de girdi.
Aslında denizaltı adını İtalyan Donanması’nın İkinci Dünya Savaşı’ndaki efsane denizaltısı Leonardo da Vinci’den alıyordu. Savaş sırasında çok sayıda gemi batıran Leonardo da Vinci, dönemin sembolleşen denizaltılarından biri olmuştu.
Denizaltı, 2007’de yedek filoya alındı. Ardından da 2010’da emekli edildi. Gemi bir dönem müze amaçlı kullanılması hedeflense de 2023’te hurda parçalama şirketine satıldı.
Carlo Fecia di Cossato’nun inşaasına 1975’te başlandı
Sauro sınıfı olan Carlo Fecia di Cossato denizaltısının yapımına 15 Kasım 1975 tarihinde başlandı. İki yıl içinde inşaası tamamlandı. 5 Kasım 1979 tarihinde resmi olarak harbe hazır donanmaya katıldı.
Hizmetten ise 30 Nisan 2002 tarihinde çıkartıldı. Restore edildikçen sonra bir dönem Trieste Limanı’nda, Genoa’da Galata Museum’da müze gemisi olarak hizmet verdi. Geçen yıl ağır bakım maliyetleri nedeniyle hurdaya ayrılmasına karar verildi.
Guglielmo Marconi 2010’da emekli oldu
Guglielmo Marconi’ni yapımına Fincantieri Monfalcone Tersanesi’nde 1 Temmuz 1976 tarihinde başlandı. 20 Ekim 1979’da bitirildi. İtalyan Donanması’nda hizmete 6 Kasım 1982’de girdi.
Gemi 30 Haziran 2010 tarihinde hizmetten alındı. La Spezia Deniz Üssü’nde uzun süredir bekleyen gemi, 2023’te hurdaya ayrıldı.
8 adet inşa edildi
1970’lerin ortalarında inşa edilmeye başlanan Sauro sınıfı denizaltılardan İtalyan Donanması toplam 8 adet aldı:
S 518 Nazario Sauro
S 519 Carlo Fecia di Cossato
S 520 Leonardo da Vinci
S 521 Guglielmo Marconi
S 522 Salvatore Pelosi
S 523 Giuliano Prini
S 524 Primo Longobardo
S 525 Gianfranco Gazzana Priaroggia
Sauro sınıfı denizaltılar
Sauro sınıfı denizaltıları, 3 şaftlı dizel Grandi Motori Triesta GMT 210.16-NM (2,7 mW) ve bir adet de elektrikli motor Magneti Marelli (2.686 kW) güç sistemine sahip.
Denizaltıların boyu 63,85 metre. 300 metre derinliğe kadar inebiliyor. Denizaltıların su üstü ağırlığı 1456 ton, suya daldığında ise 1641 ton. Gemi su üstünde 12 knot, su altında da 19 knot sürat ile gidebiliyor.
Menzili 4 bin 600 kilometre olan denizaltı, 6 adet 533 mm (21 inch) torpido tüpüne sahip. Denizaltılar Black Sharp Torpido ile mayın taşıyabiliyor.
Comentarios