İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bergama’da her yıl aynı dönemde yapılan geleneksel yayla serüvenini başlattı. Yaklaşık 13 bin küçükbaş ve büyükbaş hayvan Çamavlu Merası’daki yaz yolculuğuna çıktı. Bergama’da Kozak’ı etkisi altına alan altın madeni hakkında bilgi alan Başkan Tugay, mücadele mesajı vererek “Sorunları ve riskleri burada bırakıp, şehrimizde hiçbir şey yok olmuyormuş gibi yaşamak gerçekten çok büyük bir yanlış. Hepimizin mücadele etmesi gerek” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bergama'da geçimini hayvancılıktan sağlayan üreticilerin geleneksel olarak düzenlediği hayvan salımı törenine katıldı. Çamavlu Köyü’nde düzenlenen geleneksel törende Başkan Dr. Cemil Tugay’ın yanı sıra Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ziya Çavdar, Çamavlu Köy Muhtarı Mustafa Kocabaş, üreticiler, kooperatif ortakları, muhtarlar, çiftçiler ve yurttaşlar yer aldı. Geleneksel hayvan salımı öncesinde Başkan Tugay köy meydanında düzenlenen köy hayrına katıldı. Köy kahvesinde oturan Başkan Tugay, bölge halkıyla sohbet etti. Bergamalıların yoğun ilgisiyle karşılaşan Başkan Tugay’a Halide Ferhan isimli Çamavlulu üretici, binde bir görülen dört çatallı çam kozalağı hediye etti.
Başkan Tugay meranın kapısını açtı
Çamavlu ziyaretinin ardından geleneksel meraya hayvan salımına geçildi. Başkan Tugay, meranın kapısını açarak hayvanların yaz serüvenini başlattı. Bu yıl yaklaşık 10 bin küçükbaş ve 3 bin büyükbaş hayvan, yaz yolcuğu için 23 bin dekarlık Çamavlu Merası’na doğru harekete geçti. Küçükbaş ile büyükbaş hayvanların yaylaya doğru yolculukları iki gün boyunca devam edecek. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar altı ay boyunca bu yaylada kalacak.
“İnsan neleri koruması gerektiğini daha iyi anlıyor”
Hayvan salımının ardından açıklama yapan Başkan Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bölgenin kırsal kalkınması için desteklerin devam edeceğini ifade etti. Başkan Tugay, “Bugün konuk olarak davetliydim, geldim, gördüm. Bulunduğumuz yeri 17 köy kendi küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarını yaz boyunca otlatmak üzere mera alanı olarak kullanıyor. Hakikaten olağanüstü bir yer. İnsan burayı görünce neleri koruması gerektiğini daha iyi anlıyor. Hayvanların doğal ortamda doğal şartlarda beslenerek yaşamaları, onların sütlerinin daha kaliteli, daha sağlıklı olması insana huzur veriyor” ifadelerini kullandı.
“Burasının korunması Türkiye için önemli”
Ziyarette Bergamalı çevrecilerle sohbet eden Başkan Tugay, “Kötü olan konu ise hemen tepenin ardında bir altın madeni olması. Bergama Çevre Platformu temsilcileri, o altın madeninin 5 yıldır çalıştığını, ama 50 yıl boyunca çalışma ihtimalinin yüksek olduğunu, genişledikçe, siyanürlü atıklar bıraktıkça aynı zamanda çok ciddi çevresel sorunlar yaratacağını, bu nedenle bu bölgenin tehdit altında olduğunu anlattılar. Bunları duyunca bütün keyfimiz kaçtı. Doğamıza, insanlarımıza, şehrimize, ülkemize borçlu olduğumuz bir şey var; bu tür zararların oluşmasına engel olmamız lazım. Hepimizin mücadele etmesi lazım. Şu an bunu yerinde görebiliyorum. Sorunları ve riskleri burada bırakıp da şehrimizde hiçbir şey yok olmuyormuş gibi yaşamak gerçekten çok büyük bir yanlış. Buranın var olması, korunması, örnek alan olarak kalması, İzmir için önemli, Türkiye için önemli, herkesin bunun farkında olması lazım. Bugün burada bu keyfi beraber yaşamaktan çok mutluyum ama diliyorum önümüzdeki beş yılı aynı keyifle yaşayalım. Benden sonraki belediye başkanı arkadaşlarımız da buraya geldiğinde aynı güzellikleri aynı şekilde görebilsinler” diye konuştu.
Tarihi Arasta Çarşısı’nı inceledi
Hayvan salımı programının ardından ilçe merkezine gelen Başkan Tugay, Bergama Belediye Başkanı Tanju Çelik ile esnaf turu yaptı. Esnafın sorunlarını dinleyen Başkan Tugay ardından Tarihi Arasta Çarşısı’nı ziyaret etti. Tarihi çarşının sağlıklaştırılması, bölge turizminin geliştirilmesi için bilgi alan Başkan Tugay, tarihi çınar altında çay içerek esnafla sohbet etti.
留言