top of page

İzmir Körfezi'ne Deniz Patlıcanı Çözümü


İzmir Körfezi'ne Deniz Patlıcanı Çözümü
İzmir Körfezi'ne Deniz Patlıcanı Çözümü

Ege Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Tolon, İzmir Körfezi'ni temizleyebilmek için deniz patlıcanı popülasyonunu arttırmayı önerdi: Deniz tabanındaki plankton, bakteri ve mikropları tüketir.


İzmir Körfezi'nde meydana gelen balık ölümleri ve kirliliğin azaltılması konusunda çalışmalar sürerken Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tolga Tolon, deniz patlıcanlarının önemine dikkat çekti.


Deniz patlıcanının deniz tabanındaki kirliliği oluşturan aşırı organik yükü azaltma veya kontrol altında tutma konusunda en etkili canlı olduğunu belirten Mustafa Tolga Tolon, yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:


Türlere göre değişmekle birlikte Akdeniz türleri olan kahverengi ve siyah deniz patlıcanlarının biri yılda yaklaşık 3,5 kilo deniz tabanı materyalini sindirim sistemlerinden geçiriyorlar. Çürümekte olan organik maddenin yüzde 55'ini dönüştürebiliyorlar. Deniz patlıcanları çürüyerek deniz tabanında oksijenin tükenmesine ve diğer canlılar için tehlikeli maddeler oluşmasına neden olan organik çökeltinin neredeyse yarısından fazlasının yeniden doğaya ve diğer canlıların besinleri halinde kazandırıyor.


SAYILARI AZALMIŞ:


Bu bölgede daha önce yaptığımız çalışmalarda daha önce körfezde varlığı bilinen deniz patlıcanlarının günümüzde popülasyonların azaldığını, oldukça az sayıda olduğunu gördük. Bunun yanı sıra yine körfeze yapay kafesler içerisinde bıraktığımız deniz patlıcanlarının bulundukları bölgelerde organik yükün özellikle yüzde 30-35 civarında azaltılmasına destek sağladığını gördük. İzmir Körfezi gibi organik besin yükünün aşırı derecede arttığı bölgelerde bu yüzde 30'luk değerler bile ciddi anlamda bir etkiyi ifade ediyor.


UYGUN ORTAMLAR TESPİT EDİLMELİ:


Sayının arttırılması gerekli ancak körfezin her noktasında değil. Deniz patlıcanlarının yaşayabileceği uygun ortamın olduğu alanların tespit edilmesi lazım. Çünkü oksijenin tamamen tükendiği yerlerde yaşam söz konusu olmayacaktır. Bu tespitten sonra deniz patlıcanlarının stoklarının körfez içerisinde zenginleştirilmesi ve korunmasıyla körfezin tabanından başlayarak daha iyi bir denge kurulması, temizlenmesi ve organik kirliliğin kontrol altında tutulabilmesi mümkün olacaktır.


0 yorum

Comments


bottom of page