top of page

Kınık Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yücel Şimşek: "Şoför Esnafımız Zor Durumda."


Kınık Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yücel Şimşek: "Şoför Esnafımız Zor Durumda."
Kınık Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yücel Şimşek: "Şoför Esnafımız Zor Durumda."
ÖZEL HABER
2009 yılında Kınık Şoförler Odası Yönetim Kurulu'na giren ve 2013 yılı sonunda yapılan seçimle Başkanlık görevine seçilen Yücel Şimşek, bir dönem yönetim kurulu üyeliği yaptıktan sonra üç dönemdir Başkanlık görevini sürdürüyor. Şimşek, Kınık şoför esnafının durumu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Üye Sayısı Arttı, Zorluklar Devam Ediyor

Yücel Şimşek, göreve geldiklerinde 145 üyesi olan odanın şu anda 350 civarında üyeye ulaştığını belirtti. Kınık'ta şoför esnafının hangi alanlarda çalıştığına dair sorumuza şu yanıtı verdi:


"Kınık'ta 16 arabaya sahip küçük minibüsçüler kooperatifimiz var. Büyükşehir yasasından sonra bunlardan 8'i il içi kaldı,D4’lü olarak 8’i Kınık- Soma Bergama-Soma 8’ide karşılıklı Kınık-Bergama hattı olarak çalışıyor. Ayrıca taşımalı eğitimde 70-80 araç, Polyak Madenine çalışan 20-25 servis, Fermas Madencilik'e çalışan 15-20 servis, organize sanayi bölgemize servis yapan araçlarımız ve 70-80 civarı Kınık Kamyoncular Kooperatifi'ne ait araç var. Ayrıca 5-6 taksimiz bulunuyor. Bu alanlarda Kınık'taki şoför esnafımız çalışmaya devam ediyor."


Ekonomik Koşullar Şoför Esnafımızı Zorluyor.

Şoför esnafının kazanç durumu hakkında konuşan Şimşek, mevcut ekonomik durum ve maliyetlerin çok ağır olduğunu vurguladı:


"Şu anki ekonomik durum ve koşullara göre şoför esnafımız kazanamıyor. Maliyetler çok ağır. Servislerimizin giderleri arasında mazot, şoför, araç bakımı, sigorta, vize ve bandrol gibi kalemler bulunuyor. Bu giderler eklenince dörtte bir kazanç ya kalıyor ya kalmıyor."


Bakım Giderleri ve Mazot Fiyatları

Araçların bakım giderlerinde sürekli bir artış yaşandığını belirten Şimşek, "Araçların bakım giderlerinde her zaman bir zam söz konusu; lastiğine, mazotuna, bakımına. Taşımalı eğitimde ihale zamanında diyelim ki mazot 30 lira, daha sonra mazot 45 lira oluyor. Orada %5-10 bir kar kalacağı sırada bu karı bu sefer mazot eritiyor. Mazota zam geldi mi, diğer tüm bakım ve yedek parça giderlerine de zam geliyor. Şu anda zorla ayakta kalmaya çalışıyoruz. Başka yan geliri olan şoför esnafımızın durumu biraz daha iyi ama sadece bu işi yapan arkadaşlarımızın durumu çok kötü" dedi.


Madenler ve Servis Araçlarının Yaş Sınırı

Madenlerin şoför esnafına büyük bir para vermediğini, kilometre başına yakıt maliyetinin ancak karşılandığını belirten Şimşek, "Ayrıca servisçilik yapan esnafımızın araçlarının yaş sınırı var. Madenler 5 yaşından büyük araç çalıştırmıyor, taşımalı eğitimde ise 12 yaşından yukarı araç çalıştırılmıyor. Bu da esnafı kredi kullanıp yeniden araç değiştirmeye zorluyor," şeklinde konuştu.


Kredi Faiz Artışları ve Ekonomik Durum

Kredi faiz artışlarının şoför esnafını nasıl etkilediği sorusuna yanıt veren Şimşek, "Esnaf kefalet kooperatiflerindeki faiz artışları, şoför esnafımızın yaşadığı zorlukların üzerine ayrı bir yük getirdi. Çekilen paraya göre kredi ödemesinde çok daha fazla bir ödeme yükü ile karşı karşıya kalacaklar," dedi.


Son olarak Kınık ekonomisini değerlendiren Şimşek, "Kınık'ın ekonomisi bundan 5-10 yıl öncesine göre daha iyiydi. Ancak mevcut ekonomik durumlar, bankaların kredi sistemlerinin durması ve esnaf kefalet kooperatiflerindeki faiz artışları nedeniyle şu anda kilitlenmiş durumda," dedi.


0 yorum

Commentaires


bottom of page