www.bergamayasam.com Özel Haber:Nuri Bilim
Bergama’da, İZTAŞIT’ın hizmete girmesi ile vatandaşlar, İzmir'deki ESHOT araçlarındaki gibi imkanlardan yararlanıyor. 65 yaş ve üzerinde olanlar, engelliler ücretsiz seyahat ederken, öğrenciler ve 60 yaş grubu da indirimli tarifeden yararlanıyor. Tek fark ise İztaşıtlarda tekrar binişlerde 120 dakika uygulaması olmaması. Şimdi de Bergama Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı, ilçenin dış mahallelerine de İZTAŞIT hizmeti gitmesi için çalışmalarını sürdürüyor. 14 yıldan beri Bergama Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığını yapan Mehmet Kızıltaş, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"İZTAŞIT için 2023 yılı Mayıs ayında Bergama şehir içi kooperatifimiz müracaat etti ve Aralık ayında bu talebimiz kabul gördü.
10 Ocak 2024 tarihinden itibaren İZTAŞIT, 16 araçla ilçemiz halkına hizmet vermeye başladı. Bu işin üç kazananı var: birincisi İzmir Büyükşehir Belediyesi, burada bir tasarruf yaptı; ikinci kazananı vatandaşlarımız oldu, daha ucuz ve konforlu araçlarla seyahat ediyorlar. Yani, biz 2024 yılını baz alıp eski yolcu taşımacılığı yapsaydık, onlardan 25 lira, öğrenciden de 20 lira alacaktık.
Bugün ise 2024 yılında her şeyin pahalanmasına rağmen İZTAŞIT’larda para verilmiyor, kart basılıyor ya da kredi kartları da geçerli oluyor ve büyükler 13 lira 60 kuruşa, öğrenciler de 5 liraya gidiyorlar. Sabahları saat 6-7 arası öğrenciler 2 lira 50 kuruşa, büyükler de 5 lira 70 kuruşa gidiyorlar.
Akşamları da aynı şekilde saat 19-20 arası indirimler söz konusu. Ben burada vatandaşın tasarruflu taşındığını düşünüyorum. Üçüncü kazananı da Şoför esnafı oluyor, yaptıkları kilometre üzerinden para alıyorlar.
Dolmuşçu esnafının en büyük derdi, akaryakıt girdi masrafları ve sanayi giderleri idi, şimdi o düşünceleri kalmadı. Köy taşımacılığı da yine eskisi gibi, onlara baktığımızda durma noktasına geldiler, çünkü artık bu masrafların altından kalkamaz hale geldiler.”
İLÇEMİZİN DIŞ MAHALLELERİNE DE İZTAŞIT GİDECEK
“Yerel seçimlerden sonra, esnafı 5 ana hatta toplamayı düşündük. Birincisi zaten şehir içi İZTAŞIT taşımacılığı oldu. İkinci hat Yunt Dağ bölgesinde komple İztaşıt sistemine geçmeyi düşünüyoruz.
Üçüncü hat Madra Dağ bölgesi, Göçbeyli, Bölcek bölgesi ve Kozak bölgesi var. Buralarda İZTAŞIT çalışması yapacağız. Bilindiği üzere Bergama ilçemizin nüfusu 106 bin, yüzölçümü 1725 bin metrekare büyük bir alan.
119 dış Mahallemiz var, bunlardan 17'si merkez mahallemiz. Nüfusumuzun yüzde 16,5 ile 17,5'i 65 yaş üstü. Yani bizim İZTAŞIT’a geçmemiz lazım. İZTAŞIT'ın İzmir ilçelerinde hizmet verdiği altıncı ilçeyiz. Bunların bütün sözleşmeleri Eylül 2024'e kadar, Eylül ayından sonra İZTAŞIT hizmetleri İzmir genelindeki ilçelerde olursa daha doğru olacak diye düşünüyorum.”
ALİAĞA-BERGAMA. İZMİR-BERGAMA ARASINDA DA İZTAŞIT OLMALI.
“Bergama’da hem Özgüven Metro, hem de Bergamalılar diye iki şirket var. İkisinin bir araya gelmesi durumunda onların da İZTAŞIT’a geçip Aliağa İZBAN, Bergama-İzmir şeklinde devam edecektir, onlarda da bir çalışma var.
Bizim korkumuz şu, 2025 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi "Sizin bilet fiyatı bu, bilet ücretini siz toplayın" derse. Biz bu İZTAŞIT sisteminin devam etmesini istiyoruz, esnaf fazla para kazanmaz ama hiç olmazsa aldığı parayı bilir, orta düzeyde gider.”
65 YAŞ KARTI KULLANANLAR SABAH VE AKŞAM YOĞUN SAATLERDE BİNİŞ YAPMASINLAR
“İlçemizde sabah saatlerinde okula ve işlerine giden, akşam saatlerinde de iş ve okul dönüşü evlerine dönen işçilerin ve öğrencilerin yoğun olduğu saatlerde 65 yaş kartı kullanan büyüklerimizin bu araçlara zorunlu olmadıkça binmemelerini rica ediyorum. Çünkü hem onlar sıkıntı çekiyorlar, hem de yorgun argın olan insanlar ve öğrenciler sıkıntı çekiyorlar.
Bergama ilçemizde günde 5-6 bin yolcu taşımacılığı yapılıyor. Şimdiye kadar halkımızdan bir şikayet gelmedi. Eğer vatandaşların bir şikayet olursa, şoför esnafımızla kavga etmemelerini, şikayetlerini İZTAŞIT'a veya İzmir Büyükşehir Belediyesi şikayet hattına bildirmelerini istiyorum. İZTAŞIT saatlerinde de ayarlanma yapılarak, işe ve okula gidiş geliş saatlerinde araçların saat aralığı biraz daha daraltılması ile ilgili çalışmalar yapıyoruz.”
BERGAMA’DA TURİZMLE UĞRAŞAN BEŞ FİRMA VAR
HABERİN VİDEOSUNU İZLE
“Bergama'da turizmle uğraşan beş firma var, bu firmalardan yüzde 95'i yerli turizm yapıyor, yani Bergama'daki halkı dışarıdaki gezilecek yerlere taşıyoruz. Türkiye'deki tarihi bölgeleri, yaz sezonunda sahil kentlerini görmek için Bergama insanı dışarıya çıkıyor.
Bergama'ya tarihi yerler için gelenler ise yabancı turistler, bunlar iki ayrı noktadan geliyor, birincisi İstanbul, diğeri ise Antalya. Antalya'daki turist, gezerek İzmir'e geliyor, orada konaklayıp kahvaltısını yaptıktan sonra Bergama'ya geliyor. İlçedeki tarihi yerleri gördükten sonra, ilçede otel eksikliğinden eğlence yeri eksikliğinden, ilçemizde termal suyumuz olmasına rağmen termal otelin olmayışından; turist durmadan geri dönüyor. İstanbul'dan gelen turistlerde, Çanakkale üzerinden gelirken Akçay'da konaklıyor, sonra Bergama'ya geliyor, tarihi yerleri geziyor ve koskoca ilçede iki restoranda yemek yiyip geriye dönüyorlar. Çünkü çarşı lokantalarına uğramıyorlar, uğrarlarsa bir meşhur çığırtma evine uğruyorlar, onlarda 6-8 kişilik küçük gruplar. Bunun sebebi ise paket turlardan kaynaklanıyor.”
KALE MAHALLESİNDEKİ TÜNELLER AÇILMALI, TERMAL TURİZMİ YAPILMALI
“Bergama ilçemize turisti kazandırmamız için 300 yataklı oteller ve termal kaynaklarımızdan faydalanarak termal oteller açarak termal turizme geçmemiz gerekir. Kale mahallesinde eski tarihi yapılar duruyor, onlar restore edilmeli. Hem de büyüklerimizin söylediklerine göre, orada var olan tünellerin açılarak ışıklandırılması ve turistlerin cazibe yeri haline getirilmesi gerekir ki turist, Bergamamızda konaklasın, esnafımız da para kazansın. Bunlar bizim yapabileceğimiz işler değil, bunu Turizm Bakanlığı, Valilik, Kaymakamlık ve Belediyemiz projeleri olmalıdır. Tabii bunlar da bakanlığın izin vereceği işler. Olmazsa, turist Bergamada ya hediyelik bir eşya alır ya da bir halı alır gider. Aslında istenirse Bergama’yı bir Şirince yapabiliriz, Bergamaya dokunmanız lazım.”
BERGAMA SANAYİLEŞEN BİR ŞEHİR
“Bergama’ya baktığınızda sanayileşen bir şehir. Bölgemizde BASBAŞ var burada 15 bin civarında işçi çalışacak, oranın başkanı Faruk Bey'le de görüşmeler yapıyoruz, araç kumaşları üretecek bu fabrikanın yapımı devam ediyor. İsimlerini bilmediğim diğer üç fabrikanın da ihalesinin yapıldığını öğrendim.
Çok hızlı gelişmeler ve çalışmalar oldu ve 2024 yılında bu fabrikaların temelleri atıldı. Kumaş fabrikasının Mayıs ya da Haziran ayında faaliyete geçeceğini duydum. Biz Bergamalılar olarak sadece taşıma esnafı değil, yerel esnaf olarak da hazırlıklı olmalıyız, birbirimizle dayanışma içerisinde olmalıyız. Bu şekilde gidersek, kalkınmada hız vermiş olduğumuz bir Bergama olacak. İzmir’de en iyi yatırım alan birinci ilçeyiz, bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor.
Organize sanayide LM'de işçi alımları yapılıyor, organize sanayide faal olan birçok iş yeri var, radyatör fabrikası kurulacağı söyleniyor. Orada da 7-8 bin işçi çalışacağı söyleniyor. Bunun dışında Tarıma Dayalı Organize Sanayi bölgemiz var, 3 bin işçi hareketlenmesi olacak. Ne var ki aldığımız bilgiler doğrultusunda, orada Bergamalı bir tek yatırımcı yok.
Bergama 1987 yılından beri Aliağa’ya taşınıyor, 100'ün üzerinde araç Aliağa’ya işçi götürüp getiriyor. Bergama'da bu organize sanayilerdeki fabrika işçileri için sanırım 150 araca daha ihtiyaç olacak. Bütün sıkıntımız, İzmir ve İstanbul'dan gelebilecek olması muhtemel firmaların bu sayıyı kapatmasıdır. Onun için biz Bergama olarak bu fabrikalar yüksek fiyat vermemeliyiz, bizi kurtaran ve kazancımızı dengede tutan fiyatlar vermeliyiz. Çünkü onların güvenini almalıyız ki bu sayı kendiliğinden çoğalır diye düşünüyorum.”
Comments