top of page

NURİ TAŞKIRANOĞULLARI: 2023 YILI ÇİFTÇİLERİMİZ İÇİN KAYIP BİR YIL OLDU

Güncelleme tarihi: 15 Kas 2023


Nuri Taşkıranoğulları
NURİ TAŞKIRANOĞULLARI: 2023 YILI ÇİFTÇİLERİMİZ İÇİN KAYIP BİR YIL OLDU

www.bergamayasam.com Özel Haber - Nuri Bilim


Bergama Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, bu yıl kuraklığın getirdiği susuzluk nedeniyle verimli ürün alamayan çiftçiye müjdeyi verdi: "Tarım Bakanı açıkladı, çiftçiye ekmek için vereceği yerli cins buğday parasının yüzde 25'ini çiftçi, yüzde 75'ini devlet ödeyecek," dedi.


Taşkıranoğulları şu sözlere yer verdi: "Bizim çiftçimiz için 2023 genel anlamda kayıp bir yıl oldu. Domates eken para kazanamadı, Buğdayı TMO (Toprak Mahsulü Ofisi)'ye verenler ürünlerini kilo gramda 8 lira 250 kuruştan verdiler. Devlette bunlara bir lira prim verecek, toplamda 9 lira 250 kuruş alacaklar. Çiftçimizin içerisinde 800-900 kilogram, hatta bir ton ürün alanlar var; tabii herkes buğdayını TMO'ya veremedi."





MASRAF 12 BİN, GELİR 8-9 BİN LİRA

Aslında bizim bölgede buğday ekilmiyordu; kuraklıktan dolayı 25-30 bin dekar civarında buğday ekimi oldu, verimler kötü değildi. Genel anlamda verimlerden sıkıntımız yok; TMO'ya verenlerin durumları çok sıkıntılı değil. Domates ise bu yıl hiç para yapmadı. Geçen yıl 3 lira olan domatesler, bu yıl 2 liraya satılıyor. Pamuğa gelirsek, bölgenin en iyi pamuğu Bergama’da, Bakırçay bölgesinde yetişir; ama maalesef pamukta para yapmadı. 2-3 yıldan beri pamuk fiyatları 18 liradan seyrediyor; çiftçi perişan. Yani girdilerimiz ikiye üçe katladı. Gübrenin torbası bin lirayı geçti, ilaçlar inanılmaz derecede fiyatları yüksek; ama pamuk fiyatları 17-18 liralarda dolaşıyor. Verim anlamında hasatta 500 kilogram pamuk alsan, 9 bin lira para yapar. Zaten bu kadar bizim masrafımız var. Buna paralel, tarla kira fiyatları da arttı; bununla birlikte 10-12 bin lira masraf yapan çiftçilerimiz var, gelir ise 8-9 bin lira.


VERİMDE SIKINTI YAŞIYORUZ

Aslında bu yıllarda parayı konuşmamamız lazım. Bizim iyi para kazanmamız lazım ama maalesef bunu konuşur olduk. Bölgemiz, özel tohumluk bölgesi, verimde bir sıkıntımız var. Ayçiçeğinde, Mısır da, daha iyi verim yapar dedik ama hayal kırıklığına uğradık. Fiyatlarda bir sıkıntımız yok ama fiyatla verimi çarptığınız zaman üretici istediği parayı alamadı. Bazı yerlerde verim hayli düşük, mısırda da düşük.


Çiftçi bu yıl, para kazanamadığı, kendi yağında kavrulamadığı bir sezon geçiriyor. Bunun böyle olmaması lazım. Borsada dünya piyasası diyerek pamuk 45-46 liradan geçiyor ama Dünya piyasalarında pamuk 58-59 lira. Biz dünya piyasasına satsak çiftçi rahatlar ve gelecek yıl için eli rahatlar. Bizde sürdürülebilir tarım olması gerekiyor ama sürdürülebilir tarım yok, bu şartlarda tarımı sürdürebilmek çok zor, çünkü yaptığın masrafı çıkaramıyorsun. Çiftçinin hiç para kazanamadığı bir yıldan ve süreçten geçiyoruz. Zeytin bu yıl olmadığı için bir tek zeytinde fiyat yükseldi, sofralık zeytini olanlar biraz para kazandı.


Dünya piyasasına göre pamuklar kötü ise devlet 5-6 lira prim vermesi lazım ki en azından "zararın neresinden dönersen kar" misali, çiftçiyi rahatlatması gerekir, yoksa ileride bu çiftçiliği yapma şansımız azalır.


İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ÇİFTÇİNİN KARAKILÇIK BUĞDAY PARASINI HENÜZ ÖDEMEMİŞ

Bu konuda fazla bilgi sahibi değilim, daha önceden sizinle görüşeceğimi bilseydim, Büyükşehir Belediyesi ile görüşür sağlıklı bilgi verirdim. Duyduğum kadarıyla, tahminen 50-60 ton ata tohumu karakılçık buğdayı ekilmiş. Bu karakılçık buğdayı geçmişten gelen ata buğdayımızdır. Dedelerimiz, babalarımız, ekerlerdi, bulgur ve buna benzer şeyler yaparlardı, verimi düşüktür, fiyatı 16 lira denildi, çiftçiye cazip geldi ama paralarını alamamışlar. Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir belediyesinden beni aradılar, "çiftçilere söyleyebilirsiniz, bu paralar bir haftaya ya da 10 güne kadar para yatacak" dediler, fakat hâlen ödenmediğini duyuyorum. Çiftçimiz paralarını zamanında alsaydı, ekeceği ürünün tohumunu alacaktı, işlerini görecekti.



TARIM BAKANI YÜZDE 75'İNİ DEVLETİN ÖDEYECEĞİ YERLİ BUĞDAY VERİYOR

Tarım Bakanlığı tarafından ilçe Tarım Müdürlüklerinde yerli cins buğday veriliyor. Yüzde 25'ini çiftçi ödüyor, yüzde 75'ini devlet ödüyor. Buğday ekeceğiz, hep ekeceğiz. Ben de ekeceğim, çünkü havalar kurak gittiği için susuzluk var. Su sıkıntımız var; kışın buğday kendi haline bakıyor, yazın ise su istemez. Yeni yapılan barajımız su tutuyor, ama onun kapalı devre ihalesi yapılmadığı için daha hizmete girmedi. 6 bin dekarlık bir ihalesi yapılacaktı.

0 yorum

Opmerkingen


bottom of page