www.bergamayasam.com / Özel Haber: Nuri Bilim
Bergama Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, 2023-2024 yıllarında yaşanan ve yaşanacak çiftçi konularını masaya yatırdı. Taşkıranoğulları, 2023 yılı değerlendirmelerinde olumsuz iklim şartlarından ve çiftçinin girdi maliyetlerinde yaşadığı zorluklardan bahsederken, 2024 yılında da iklim şartlarının çiftçiden yana olmasını diledi ve çiftçinin girdi maliyetlerinin düşürülmesi konusunda hükümetten beklentileri olduğunu ifade etti.
Nuri Taşkıranoğulları, "Çiftçiyi küstürmemek için tarımda tek tip sözleşmeli tarıma geçmek gerekir" dedi. Taşkıranoğulları daha sonra şu konulara yer verdi:
"2023 yılına başlarken heyecanla başladık, ama iklim şartları, küresel ısınmadan dolayı Türkiye sıkıntılı bir dönem geçirdi. Biz Bergama’da su sıkıntısı çekmedik, ama genelde belli bölgelerde çekildi. İklim açısından sıkıntılı bir süreç yaşadık; istikrarsızlıkta var. Mesela, pamuk fiyatları yükselmiyor, aynı kalıyor. Tabii ki bu dünya piyasaları ile de ilgili. Bu sene zeytinler para yaptı, yaptı ama yok olduğu için yaptı.
Tohumlukta genelde iyi idi ama onlarda da bir sıkıntılı süreç yaşadık, orada da beklediğimiz hedefe ulaşamadık. Yani dekar anlamında 17-18 bin lira beklerken, 13 bin lirada kaldık. Bilindiği gibi tohumlukta 15 günlük bir periyot var; tozlaşma periyodu. Bu 15 günlük periyot bizim geleceğimizi belirliyor, 45 derecelere gelen sıcaklık, bizim verimlerimizi düşürdü. Çandarlı, Zeytindağ ve Sarıdere bölgelerinde de susuzluk meydana geldi ve o nedenle de sıkıntı oldu."
TARIM DEMEK KUMAR DEMEK, ŞANS DEMEK
2024 yılında önce sağlık ve sıhhat bekliyoruz. Çiftçilerimize bol bereketli ve bol kazançlı bir yıl geçirmelerini diliyoruz, ama dilemekle nereye varırız bilemiyorum. Şu anda hiçbir şey belli değil. Yağmurlar yağdı, barajlarda su olmaya başladı. İklim şartları tohumculuğa el verirse iyi olur diye düşünüyoruz. Ayçiçeği ve mısırda bu tozlama bizi ya ileriye, ya da geriye götürüyor. Dileriz ki, o dönemlerde geceler serin, gündüzler hafif ve rüzgarlı olur. Daha önce çok güzel iklimler vardı. Ekim zamanlarında yağmurlar yağınca, ekinlerde geç kaldı. Ekim geç kalınca sıcaklara denk geldi ve sıkıntı oldu. Tarım demek kumar demek, şans demek. Bizim elimizden gelen bir şey yok, tabiat şartları bunu gösteriyor.
BU HABERİN VİDEOSUNU İZLE
ÇİFTÇİ GİRDİ MALİYETLERİ YÜKSELMESİN
“2024 yılında dilerim, çiftçi girdi maliyetleri yükselmez. Bilindiği gibi, Türkiye’de her şey yerinde durmuyor. Asgari ücret arttırıldığı zaman her şey artıyor, et fiyatları artıyor. 350 liraya satılan etin 500 liraya çıktığı söyleniyor, bu anormal bir artış. Asgari ücret yükselince, burada bizim girdilerimiz yükseliyor, neden mi? İşçi yevmiye fiyatları da artıyor, bu da girdi maliyetlerini etkiliyor.
Açıkçası 2024 yılında bizi çok güzel günler beklemiyor. İnşallah yanılırım, iklim koşulları güzel gider, çiftçinin yüzü güler. Üreticinin yüzü gülüyorsa, bizim yüzümüzde güler. Biz çiftçiler malı üretiyoruz ama fiyatı belirleyemiyoruz. Pamuk üretiyorsun, tüccar geliyor, değer biçiyor. Türkiye’de dünya piyasasına göre 10-12 lira düşük pamuk gidiyor. Normal şartlarda pamuk şu an 25 lira olması lazımken, Bergama’da 18-19 liradan gidiyor. Bizim güçlü olarak gelip bizim pamuğumuz şu kadar lira diye bilmemiz lazım, ama tüccar geliyor, senin fiyatı bu deyip malı alıyor. Oysa borsada pamuk 48-49 lira. Şu an bu pamuk 58 lira olması lazım. Üreticimiz bundan dolayı küskün, yanlış tarım politikaları yüzünden genç çiftçi kalmadı. Hayvancılık sektörünü Suriyeliler yapıyor.
Planlı ve programlı, arz-talebe göre bir tarım olması lazım. Bergama'da 350 bin dekar tarım arazimiz var. Devlet gelip, tek tip sözleşme yapmalı, "Sen şunu şu dekar ekeceksin, bunu bu kadar dekar ekeceksin" dediği zaman, firmalar sana geldiğinde alacağı malın alacağı miktarını o çiftçiden alacak. Fakat 15 bin dekara o mal için ihtiyaç varken, kalkar 20 bin dekar o malı ekersen, maalesef fiyatlar yere düşer. Onun için tek tip sözleşmeli tarıma geçilmeli ve firma bu anlaşmaya karşı bir yanlış yaptığı zaman, cezasını çekmelidir. Bu olmadığı sürece bizim sıkıntılarımız hiçbir zaman bitmez. Eğer çiftçi küserse, bu 85 milyon insanın, yurdumuza gelen turistlerin yiyeceğini, içeceğini kim karşılayacak.”
Comments