Sayıştay raporları İzmir’in önemli eğitim kurumlarından İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ndeki (İYTE) milyonluk kaybı ortaya çıkardı.
Sayıştay raporları İzmir’in önemli eğitim kurumlarından İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ndeki (İYTE) milyonluk kaybı ortaya çıkardı. Raporda İYTE’ye tahsisi yapılan Urla Sineklidağ ve Çiftlikdağı mevkilerinde ortak girişim kapsamında 13 MWe gücünde Rüzgar Enerjisi Santralinin 2016’da faaliyete geçtiği belirtildi. Ancak bu tarihten sonra geçen 8 yılda RES-İYTE’ye devrinin yapılmadığı ve bu nedenlerle de milyonlarca liralık zarar olduğu belirtildi. Raporda İYTE’ye kar transferi yapılmadığı, sözleşmede 10 milyon liralık tazminat maddesi bulunduğu da hatırlatıldı.
SÖZLEŞMEYE AYKIRI
Raporda şu bilgiler verildi: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ile Egenda Ege Enerji Üretim A.Ş.(Egenda) arasında akdedilen 23.10.2007 tarihli ortak girişim sözleşmesi hükümlerine istinaden; İYTE’ye tahsisli bulunan İzmir-Urla Sineklidağ ve Çiftlikdağı mevkilerinde ortak girişim kapsamında 13 MWe gücünde Rüzgar Enerjisi Santrali kurulması konusunda taraflar arasında mutabakata varıldığı ancak rüzgar enerjisi santraline ilişkin santral ve işletme lisansının gerekli yatırımlar yapıldıktan sonra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) mevzuatının izin verdiği ilk fırsatta taraflarca kurulacak RES-İYTE ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş.’ye (RES-İYTE) devredilmesi gerektiği halde söz konusu devir işlemlerinin yapılmadığı görülmüştür. Denetimlerde, ortak girişim sözleşmesi uyarınca kurulması öngörülen RES-İYTE’nin 50.000 TL sermaye bedeliyle 16.04.2009 tarihi itibarıyla kurulmuş olduğu bununla birlikte ortak girişim kapsamında kurulan rüzgâr enerjisi santralinin RES-İYTE’ye devir işlemlerinin 2023 mali yılsonu itibarıyla gerçekleştirilmediği tespit edilmiştir.”
Sayıştay raporlarında ayrıca, “İYTE’ye tahsisli bulunan İzmir Urla Sineklidağ ve Çiftlikdağı mevkilerindeki saha üzerinde ortak girişim sözleşme hükümleri gereğince 13 MWe gücündeki Rüzgâr Enerjisi Santralinin tesisi Egenda tarafından süreç içinde tamamlanmış ve söz konusu santral Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca gerekli kabul işlemleri yapılarak 2016 Mayıs ayı itibarıyla işletmeye açılmıştır. Takip eden süreçte Egenda sahip olduğu lisans kapsamında kapasite artırım hakkından faydalanabilmek için Bakanlığa müracaatta bulunmuş ancak yapılan kapasite artırım talebine Bakanlıkça olumlu bir dönüş yapılmaması üzerine santralin RES-İYTE’ye devri işlemlerinde erteleme ya da gecikmeler yaşanmıştır. Sonuç olarak; ortak girişim kapsamında İYTE arazisi üzerinde kurulan rüzgâr enerjisi santralinin İYTE’nin hissedarı olduğu RES-İYTE’ye devir işlemlerinin bir an önce başlatılması ve devir yükümünün haksız nedenlerle ifa edilmemiş olmasının tespiti halinde sözleşmesinde öngörülen tazminatın tahsilatı için gerekli hukuki işlemlerin yerine getirilmesi gerekmektedir” ifadeleri yer aldı
Commentaires