top of page

ÖĞRENCİLERİN KAZANÇ KAPISI SOKAK MÜZİSYENLİĞİ


BERGAMA YAŞAM ÖZEL HABER / NURİ BİLİM


Gençlerin, özellikle Üniversite gençliğinin son zamanlarda gelir kaynaklarından biri de sokak müzisyenliği. Zaman zaman sokaklarda, tramvayda, izban da veya izban istasyonlarının girişlerinde rastladığımız, ya tek başlarına, ya da ikili üçlü guruplar halinde, çeşitli müzik aletleri ile insanlara neşeli dakikalar yaşatan bu genç öğrenciler, günlük eğitim masraflarını da verilen bahşişlerle çıkarıyorlar.


REPERTUARIMDA 80'İN ÜZERİNDE ESER VAR

Geçtiğimiz günlerde Bergama'da rastladığımız üniversite öğrencisi Nihat Kurugöl de bu gençlerden biri. Elinde kemanı ile yol üzerinde kendine bir yer seçen Nihat Kurugöl'ün repertuarında 80'in üzerinde çeşitli şarkı var. Nihat Kurugöl yaptığı müzik icraatı ile ilgili şunları söyledi:


KEMANIM VE BEN


"Ben İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme bölümü öğrencisiyim, gördüğünüz gibi sokak müzisyenliği yapıyorum. Üç yıldan beri tek başına kemanımla birlikte İzmir'in çeşitli semtleri ile ilçelerinde insanlara müzik ziyafeti çekiyorum. Müzik aletlerinin içerisinde kemanın ayrı bir yeri vardır, kimi zaman hüzünlendirir, kimi zaman neşelendirir. Ben bu ekonomik şartların olumsuzluğu karşısında insanları biraz da olsa kemanımla neşelendirmeyi başarabiliyorsam, bana ne mutlu. Okullar tatil olduğu zaman her gün, okullar açılınca da fırsat buldukça kemanımı elime alıp sokaklarda müzik çalıyorum. Bazen metrolarda çalmak istiyorum ama görevliler izin vermediği için, sokakları tercih ediyorum. Ben yalnız keman çalıyorum, çaldığım müzikleri seslendirmiyorum. Arkadaşlarımdan bazıları böyle bir işle uğraştığını ve ek gelir kazandıklarını görünce, ben neye yapamayım deyip, bir keman alıp bu işe başladım. Benim için bu iş hem kazanç kapısı, hem de evde tek başına bunu yapamadığım için halkın arasında müzik çalarak onlara renk katacağını düşündüm. Halkın arasında müzik çalarken, heyecanınızı yeniyorsunuz ve daha müzik repertuarınıza sayılarını eklediğiniz eserleri dillendiriyorsunuz.


MÜZİK ÇALIYORUM AMA DERS ALMADIM

Ben müzik konusunda hiç eğitim almadım ama bu üç yıl içerisinde 80'in üzerinde eser ezberimde. Sokak müziği yapanlar bunu ev geçindirecek bir gelir kaynağı görmemelidir, ben ve benim gibi arkadaşlar öğrenci olduğumuz için kazandıklarımızı harçlık olarak görüyoruz ama asıl amacımız, sokakları ve insanları bu zor olan ekonomik şartlarda birkaç dakika dahi olsa neşe katmak ve neşelenmelerini sağlayarak müzik dinletisi yapmaktır. Bazı müzisyenlerde var onlar gruplar halinde ve müzik sistemleri olduğu için bunu ticari amaçla yapıyorlar. Biz sokak müzisyeni öğrenciler olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde ilgili birimden aldığımız belge ile sokak sanatçılar derneğine kayıt oluyoruz ve bu belge ile müzik icraatımızı yapıyoruz. Bu dernekte 70-80 üye mevcuttur" dedi. Bizde Bergama Yaşam.com ailesi olarak tüm bu tür sanatçılara halk tarafından destek verilmesini önerirken, Nihat gibi tüm sokak müziği yapan gençlere çalışmalarında ve derslerinde başarılar diliyoruz.

0 yorum

Comments


bottom of page